Cuketová polévka s mátou

Jemná a překvapující polévka

15 srpna, 2016

Cuketa do polévky se vám může zdát fádní, nezajímavá.. Zkusím vás vyvést z omylu. Pokud použijete dobrý vývar – jak jsem již psala u květákové polévky – není nad domácí, dostane polévka šmrnc a sílu. Nikdo po vás nechce, abyste s každou zeleninovou polévkou vařili i hovězí nebo drůbeží vývar. Dělejte to jako já. Kdykoliv je na pořadu dne vývar, navařím ho velké množství a zamrazím několik nádobek. Když pak vařím zeleninovou polévku, zmrazený vývar nechám povolit v mikrovlnné troubě a přidám k základu. Hned se rozpustí. Z bujónů nebo pouhé vody nikdy nevytvoříte tu pravou chuť.

Dnešní cuketová polévka je spontánní výmysl jako většina mých receptů. Jsem zvědavá, co na ni řeknete!                          

 

CUKETOVÁ POLÉVKA S MÁTOU

Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min.

 

 

Porce pro 6 osob:

1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 velká cibule
2 stroužky česneku rozmáčknuté nožem
cca. 1 kg cuket (2 střední nebo jedna veliká) pokrájených na
kousky
1 velká mrkev (nebo 2 menší)
1 l vývaru
velká hrst čerstvé máty
150 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvý pepř
na každou porci noček sýru mascarpone k podávání

 

 

Postup:

1. Na másle a oleji jsem nechala zesklovatět cibulku a po chvilce k ní přihodila česnek. Když zavoněl, vhodila jsem cuketu a mrkev, které se s cibulí a česnekem společně opékaly asi 3 minuty.

2. Hrnec jsem naplnila vývarem, přidala polovinu máty, stáhla plamen a vše spolu vařila 15 min. do změknutí. Než jsem polévku rozmixovala dohladka tyčovým mixérem, vhodila jsem do ní druhou polovinu máty. Dochutila jsem solí, čerstvě umletým pepřem a vlila smetanu.

3. Do každého talíře přišel noček mascarpone a čerstvá máta.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky