Maminčin perník

Vzpomínka na dětství

Srpen 15, 2016

Tohle je prostě maminkovská klasika. Vůně dětství. Snad všechny děti milují perník. A ti, co ho pečou, také, je totiž neskutečně snadný a rychlý. Vlastně to asi byl první moučník, který jsem se naučila od maminky. A tak jsem ho nazvala maminčin. Ten dnešní je s čerstvými švestkami.

MAMINČIN PERNÍK

Doba přípravy: do 10 min.

Doba pečení: 25 min.

 

DSC01603 (Large)

 

 

Na velký plech budete potřebovat:

3 hrníčky polohrubé mouky
2 hrníčky cukru krupice
2 lžíce kakaa
1 prášek do perníku nebo 1 kypřící prášek + čerstvě natlučené perníkové koření (badyán, skořice, nové koření, hřebíček)
2 hrníčky mléka
2 hrníčky oleje
2 vejce

DSC01605 (Large)

Postup:

1. Troubu předehřejte na 180´C. Pokud nepoužijete robota, smíchejte nejdříve sypké suroviny, až poté vmíchejte mléko, olej a vajíčka. Pokud budete přidávat švestky či jiné ovoce, dejte je rovnou       do těsta a zamíchejte.

2. Tekuté těsto vylijte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi tak 25 min. Že je perník hotový, poznáte pomocí špejle. Pokud na ni po zapíchnutí zůstanou drobečky, ještě dopékejte. Špejle
musí být čistá.

3. Hotový perník krájejte, když je vlahý. Před podáváním pocukrujte.

DSC01604 (Large)

 

 

 

♥ Pokud chcete perník vyšší nebo menší, použijte menší plech, ale místo poloviční dávky třetinovou. Tak to dělám já.

 

 

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky