Polévka z uzeného masa – uzená polévka

Poctivá a silná

15 srpna, 2016

Když vaříte uzené, je jistě hřích vylít vodu, ve které celou dobu toto úžasné maso plavalo. Místo toho z ní vykouzlete polévku. Zabijete dvě mouchy jednou ranou a nebudete litovat! Než jsem přišla na tu pravou uzenou polévku, říkávala jsem jí „nádražácká“ – přišla mi téměř bez chuti, divná, o ničem.. Ale pak jsem se nechala inspirovat časopisem Apetit a rázem změnila názor. Je to mňamka! Uzené kupuji u našeho řezníka nebo v Globusu.

 

POLÉVKA Z UZENÉHO MASA – UZENÁ POLÉVKA

Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 70 min.

 

dsc03797-large

 

 

Na 6 porcí:

1 kg uzených žeber či plece
1 větší cibule, pokrájená nadrobno (já ještě jednu vcelku povařím)
1 větší mrkev, očištěná a pokrájená
1/4 celeru
větvička libečku
špetka majoránky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
2 lžíce sádla
200 g krup
čerstvá petrželka
sůl

DSC01448 (Large)

 

Postup:

  1. Uzené omyjte, v hrnci zalijte vodou (pozor, nesolte – maso je slané dost), přidejte k němu celer, mrkev, libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.
  2. Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obal, aby zůstaly pevné. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.
  3. V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z uzeného i se zeleninou a vařte asi 10 minut.
  4. Nakrájejte maso na drobné kousky a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte a vsypte majoránku a nasekanou petrželku.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky