Rajčatová polévka

Rajčatový sen...

15 srpna, 2018

Moje rajčatová polévka, na kterou jsem pyšná, a kterou už bych asi ničím nevylepšila. Nejlepší je ze šťavnatých plodů z vlastní zahrádky, proto ji v létě máme na stole často. Moje děti tuto polévku zbožňují a já jsem již před pár lety pochopila, že „rajská polévka“ z mých špatných vzpomínek na školní jídelnu je té opravdové rajčatové nekonečně vzdálená. 

♥ Pokud není letní sezóna nebo nemáte jistotu, že rajčata jsou chuťově výrazná a šťavnatá, dejte přednost kvalitním konzervovaným. Rozhodně docíkíte lepší chuti než abyste jedli mdlou polévku.

 

RAJČATOVÁ POLÉVKA

 

Doba přípravy: 10 min. (pokud budete loupat čerstvá rajčata, pak o pár minut více)

Doba vaření: 20 min.

 

Na 6 porcí budete potřebovat:

 

1 lžíci másla

1 lžíci kvalitního olivového oleje

1 velkou cibuli pokrájenou nadrobno

1 velký stroužek česneku nasekaný nadrobno

lístečky ze 3 snítek tymiánu

8 – 10 měkkých oloupaných rajčat nebo 2 plechovky konzervovaných (Valfrutta)

1 l vývaru (drůbežího nabo zeleninového)

plátek toastového chleba

hrst čerstvé bazalky

sůl

čerstvě mletý pepř

dle chuti smetanu k podávání

dle chuti nastrouhaný parmazán

 

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si oloupejte rajčata, máte – li čerstvá. Loupat jdou zralá rajčátka sama, ale pokud byste měli problém, na slupce rajčete nožem nařízněte kříž a na rajčata nalijte vroucí vodu. Slupka se uvolní a půjde lehce odstanit. 

  2. Na rozehřátém másle a olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli a poté k ní přihoďte nasekaný česnek a lístky tymiánu. Nyní přidejte rajčata a asi minutu vše opékejte.

  3. Opečená rajčátka zalijte vývarem a na mírném plameni vařte 20 minut. Před koncem přihoďte rozdrobený toast, který polévku krásně zahustí. Vhoďte i bazalku. Rovnou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Ochutnejte a případně dosolte. Namelte do polévky čerstvý pepř. Před podáváním ozdobte lístky bazalky a pokapejte smetanou, pokud to máte rádi. Doporučuji pak čerstvě nastrouhaný parmazán.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky