Rajčatová polévka

Rajčatový sen...

Srpen 15, 2016

Rajčatová polévka… Záměrně jsem ji nepojmenovala rajská, protože to ve mně evokuje příšerné vzpomínky na školní jídelnu. Nevěřila bych, že polévku z rajčat budu ještě někdy jíst, nebo dokonce vařit! A dnes ji zbožňuji stejně jako celá moje rodina. Mimo sezónu ji vařím z rajčat konzervovaných, v létě z vlastních ze zahrádky. Přesně jako dnes.  Jsou krásně zralá a šťavnatá. Polévka tak chutná vysloveně sluníčkově! Loupat jdou zralá rajčátka sama, ale pokud byste měli problém, na slupce rajčete nožem nařízněte kříž a na rajčata nalijte vroucí vodu. Slupka se uvolní a půjde lehce odstanit. Tak pojďte na to!

 

Rajčatová polévka

Doba přípravy: 10 min.
Doba vaření: 20 min.

 

DSC01492 (Large)

 

na 6 talířů:

1 lžíce másla
1 lžíce kvalitního olivového oleje
1 velká cibule pokrájená nadrobno
1 rozmáčknutý stroužek česneku
8 měkkých oloupaných rajčat nebo 2 plechovky konzervovaných (Valfrutta)
lístečky ze 3 snítků tymiánu
1 l vývaru
plátek toastového chleba
hrst čerstvé bazalky
smetana k podávání
sůl a čerstvý pepř

 

DSC01484 (Large)

 

Postup:

1. Na másle a oleji nechte zesklovatět cibuli a poté k ní přihoďte česnek. Pak přidejte rajčata a tymián a asi minutu opékejte.

2. Opečená rajčátka zalijte vývarem a na mírném plameni vařte 20 minut. Před koncem přihoďte nasekanou bazalku a rozdrobený toast, který polévku krásně zahustí. Ochutnejte a případně
dosolte a trochu opepřete.

3. Teď už se chopte tyčového mixéru a polévku rozmixujte dohladka. Před podáváním ozdobte lístky bazalky a pokapejte smetanou. Můžete též posypat nastrouhaným parmezánem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky