Domácí houstičky

Nebudete chtít jiné!

16 srpna, 2016

Nejúžasnější housky, co znám! Tento recept jsem převzala o Dity P.  Z těsta peču malé houstičky i velké housky. Vynikající záležitost! Jsou krásně nadýchané a vláčné.

♥ Dita má v receptu počet větších housek 12, ale mně to těsto vychází tak, jak uvádím.

 

DOMÁCÍ HOUSTIČKY

Doba přípravy: 15 min. / kynutí 1 hod. a 20 min.
Doba pečení: 30 min.

 

dsc03467-large

 

Na 10 malých nebo 7 velkých housek:

500 g hladké mouky + na posypání válu
20 g čerstvého droždí
1 lžička cukru
1 žloutek
200 ml mléka + 2-3 lžíce navíc
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce sádla
1 lžička soli
1 bílek na potření
hrubá sůl, mák, kmín či semínka na posypání

 

 

Postup:

1. Zadělejte si těsto. Buď to za vás udělá domácí pekárna a vy housky poté pečete v troubě, nebo si dáte poctivou práci: Mouku prosejte do mísy, uprostřed vytvořte důlek, do něj rozdrobte droždí,
zasypte cukrem a zalijte trochou mléka. Vzejde kvásek a vy pak do mísy přidáte jogurt, sádlo, žloutek, sůl a zbylé mléko. Vypracujte pružné těsto. Nechte ho minimálně hodinu kynout, musí
zdvojnásobit objem.

2. Vykynuté těsto na válu ještě trochu propracujte (já s ním zlehka házím o vál, aby se hezky provzdušnilo) a odřezávejte – odtrhávejte kousky, ze kterých budou válečky. Troubu mezitím
předehřejte na 180´C. Každou housku vytvořte ze třech válečků jako cop. Skládejte na plech a nechte pak ještě 20 minut dokynout. Ušlehejte bílek s trochou mléka, housky mašlovačkou potřete
a posypejte dle libosti.

3. Ve vyhřáté troubě pečte dozlatova, trvá to max. 30 minut. Je dobré na dno trouby postavit nádobu s vodou.

dsc03468-large

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky