Domácí paštika s portským vínem a brusinkami

Neskutečná slast!

Srpen 16, 2016

Musím se s vámi podělit o recept na mojí paštiku. Opravdu jen a jen moji, protože jsem si ji z několika různých zdrojů vymazlila k dokonalosti. Kdo ji u mě ochutnal, nezapomněl! Rozhodně to není dietní záležitost, ale odolejte!!! Podávám nejraději s domácími houstičkami. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DOMÁCÍ PAŠTIKA S PORTSKÝM VÍNEM A BRUSINKAMI

Doba přípravy: 15 min.
Doba vaření: 20 min.

 

paštička (Large)

Na 4 porce je třeba:

500 g drůbežích jater (zkoušela jsem kuřecí, krůtí i kachní)
2 šalotky
250 g másla (200 g + 50g na polití)
1,5 dcl portského vína
150 ml kuřecího vývaru
menší hrst sušených brusinek
větvička rozmarýnu + na ozdobu
lístečky asi ze 3 snítků tymiánu
mandle na ozdobu
100 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř

brusinky

Postup:

Očistíte jatýrka tak, aby na nich nezůstaly blanky. Omyjete je, osušíte a nakrájíte na kousky. Na pánvi orestujete na 2 lžících másla šalotku. Po chvilce vhoďte játra. Restujte. Když se játra zatáhnou, podlijte je portským vínem. Když se víno trochu odpaří, přilijte vývar. Játra by neměla v tekutině plavat, měla by být ponořená asi do poloviny. Osolte, opepřete, přidejte tymián, celou větvičku rozmarýnu a brusinky. Duste doměkka asi 15 minut. Po změknutí vyjměte rozmarýn a směs rozmixujte tyčovým mixérem společně s 200 g másla dohladka – konzistence připomíná hustou omáčku. Doporučuji mixovat ve vysoké nádobě! Poté vmíchejte smetanu a dochuťte, je – li potřeba. Paštika by měla být lehce přesolená. Výslednou dobrotu nalijte do vybrané nádoby – já mám nejraději malé mističky, každý host má pak svoji porci. Ozdobte mandlemi, brusinkami a rozmarýnem. Rozpusťte zbývající máslo a paštiku polijte. Ztuhne a bude to nádhera! Přikryjte nádobu či mističky a vložte do ledničky.
♥Paštika by měla tuhnout cca. 3 – 4 hodiny, já ji nechávám přes noc. Krásně se rozleží a vyniknou všechny chutě.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky