Hovězí vývar

Vývar - základ kuchyně

19 srpna, 2016

Vývary jsou základem kuchyně. Nejde jen o polévku s nudlemi, knedlíčky, apod., kterou si rádi dáme k obědu.

Čistý vývar se používá jako základ zeleninových polévek a také jako tekutina k podlévání různých pokrmů během vaření.  Já si vždycky navařím 5 litrů (to platí i o drůbežím).

Část sníme jako polévku s masem a nudlemi (a kvasnicovými knedlíčky – recept přidám) nebo svítkem, a zbytek rozdělím do krabiček, které putují do mrazáku.

Zkuste to jako já a pochopíte, proč vám najednou zeleninové polévky chutnají úplně jinak než dřív, když jste je vařili z vody nebo bujónu.

 

BeFunky Collage (Large)

♥ Správný vývar má být na plotně až 8 hodin, aby získal tu pravou sílu. Pro běžné domácí stravování stačí dle mého 4 hodiny. 

♥ Bývá zvykem také vývar na konci „čistit“ rozšlehaným bílkem a cedit přes plátýnko. Já to nedělám.

Masa vám hodně zbyde, když chystáte takové množství polévky. Nevadí, využijte ho do omáčky nebo postudenu s hořčicí a chlebem!

DSC01678 (Large)

 

HOVĚZÍ VÝVAR

 

Doba přípravy:  20 min.

Doba vaření:  4 – 8 hodin

 

DSC01689 (Large)

 

Podle toho, jaké množství chcete navařit, si znásobte suroviny. Tohle je na cca. 2 litry:


500 g předního hovězího masa s kostí (nebo zvlášť přední hovězí a k němu hoďte morkovou kost)

1 celer s natí

4 velké mrkve

1 velká petržel

1 cibule omytá se slupkou (pro chuť i barvu)

1 zralé rajče (pro barvu)

celerová nať

větvička libečku

7 kuliček pepře + 5 kuliček nového koření + 3 bobkové listy (vařím v sítku)

pažitka + petrželka + libeček  – nasekané

sůl

 

 DSC01679 (Large)

 

Postup:

 

  1. Naplňte vysoký hrnec studenou vodou a do něj vložte omyté maso. Sporák zapněte na maximum, přidejte očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli, rajče a koření.
    Vložte celerovou nať i libeček. Osolte.
    Když začne voda vařit, stáhněte plamen na minimum, aby se voda pouze se „táhla“. Sbírejte sítkem pěnu, která se na hladině polévky bude tvořit.
  2. Vývar si žije svým životem na plotně tak dlouho, jak ho necháte. Čím delší čas mu dáte, tím silnější bude. Rozhodně vyčkejte až do chvíle, kdy se maso rozpadá a chuť je plná.
    DSC01680 (Large)
  3. Vyjměte maso z polévky, s ním i zeleninu. Maso, které nepoužijete na další pokrm, nakrájejte a vraťte do polévky společně s nakrájenou zeleninou.
  4. Po naservírování polévky do každého talíře nezapomeňte nasypat čerstvé bylinky – slavné trio pažitka + petrželka + libeček.

♥ K polévce podávejte nejlépe domácí nudle, játrové či kvasnicové knedlíčky, svítky, apod.

 

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky