Rajská omáčka

Vynikající záležitost!

Srpen 20, 2016

Rajská omáčka pro mě byla postrachem. Znala jsem ji pouze ze školních jídelen. Řídká ostře červená kečupová, a většinou studená hmota. Brrrrr…. V dospělosti jsem pochopila, že rajská omáčka má chutnat úplně jinak! Dnes ji vařím takhle a rodina ji miluje…

 

Ideální je naplánovat si tento oběd společně s hovězí polévkou. Budete mít uvařené maso do omáčky  a vývar na podlévání.

 

 

 RAJSKÁ OMÁČKA

Doba přípravy:  20 min.

Doba vaření: 30 min.

 

 

IMG_0894 (Large)

Na 4 porce je potřeba:

 

1 lžíce másla

½ lžíce olivového oleje

1 cibuleIMG_0896 (Large)

4-5 zralých rajčat zbavených slupek

1 mrkev

1 malá petržel

kousek celeru

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

vývar na podlévání

1 lžička cukru

špetka skořice

100 ml smetany ke šlehání

pár kapek citrónu

plátek másla na dotažení omáčky

sůl

 

Postup:

 

  1. Cibuli i zeleninu nakrájím na kousky. Na másle a oleji nechám nejdříve zesklovatět cibuli, pak k ní přihodím mrkev, petržel a celer, koření a cukr, který zkaramelizuje. Krátce opeču a vsypu rajčata.
    ♥ Krásně zralá ze zahrádky se dají loupat snadno, pokud vám to nejde, nařízněte je navrchu do kříže a zalijte vařící vodou. Slupka se uvolní.

 

IMG_0893 (Large)

 

  1. Vše zaliju vývarem – zelenina je téměř ponořená – a dusím za občasného míchání do měkka. Vyjmu koření. Šťávu nepasíruji přes síto, i když by to tak asi bylo správné, naopak ji pouze rozmixuji tyčovým mixérem – nemusím ji pak zahušťovat moukou a veškerá zelenina zůstane v omáčce. Není tedy ve výsledku tak hladká, ale nám to nevadí.

 

  1. Po rozmixování omáčky vliju smetanu, zasypu skořicí, zakápnu citrónem a promíchám. Podávám s knedlíky a vařeným hovězím masem z polévky.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky