Plněné papriky

Klasika k víkendovému obědu

3 září, 2016

Plněné papriky jsou klasika, která dá sice malinko větší práci, ale nebudete jí litovat! Já je vařím již několik let podle Apetitu, proto kopíruji recept. Je totiž dokonalý a já na něm nehodlám nic měnit. 

 

PLNĚNÉ PAPRIKY

Doba přípravy:  30 min.

Doba vaření: 40 min.

DSC01873(Large)

 

Na 8 plněných paprik:

 

5 plátků toustového chleba

100 ml mléka + případně trochu na rozředění masa

1 malá cibule + 1 malá cibule navíc do omáčky

500 g rajčat

500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), případně strouhanka na zahuštění masa

1 vejce

8 paprik, nejlépe světlezelených tenkostěnných

2 lžíce slunečnicového oleje

2 lžičky sladké papriky

divoké koření (bobkový list, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření)

3 lžíce hladké mouky

200 ml zakysané smetany

mořská sůl a čerstvě mletý pepř

 

 images

 

Postup:

 

  1. PŘÍPRAVA 
    Toustový chleba nakrájejte na kostičky, dejte ho do mísy a pokropte mlékem. Nastrouhejte cibuli na hrubém struhadle. Na omáčku si předem najemno nakrájejte druhou cibuli. Z rajčat vykrojte zelené části u stopky a rajská jablíčka pokrájejte na kostky.

 

  1. MASOVÁ SMĚS 
    Do mísy k navlhčenému chlebu přidejte mleté maso, strouhanou cibuli a rozklepněte vejce. Osolte a opepřete podle chuti. Pak dobře promíchejte rukama nebo i v kuchyňském robotu pomocí sekacího nástavce. Pokud je směs příliš řídká a protékávám mezi prsty, zahustěte ji strouhankou, tuhou zase naředíte mlékem.

 

  1. PAPRIKY 
    Z paprik vyřízněte stopku a opatrně vyjměte semeník i bílá žebra tak, abyste neporušili zbytek papriky. Větší otvor znamená snadnější čištění vnitřku, ale zase uvnitř hůře drží mleté maso. Naplňte papriky masovou směsí, hmotu uvnitř jemně upěchujte tak, abyste vyplnili dutiny.

 

  1. ZÁKLAD OMÁČKY
    V hrnci na oleji opékejte cibuli nakrájenou na kostičky asi 4 minuty. Zaprašte sladkou paprikou, zamíchejte a ihned zalijte 600 ml vody. Přidejte divoké koření a přiveďte k varu. Do vroucího základu vložte naplněné papriky.

 

  1. RAJČATA 
    K paprikám přidejte předem nakrájená rajčata. Osolte, přiklopte a zvolna duste asi půl hodiny, až je maso hotové. Papriky opatrně vyjměte a dejte stranou. Mouku dobře rozmíchejte v zakysané smetaně a za stálého míchání přidejte do omáčky.

 

  1. DOKONČENÍ
    Vařte tři minuty. Pak propasírujte přes cedník. Ochutnejte, případně dosolte. Omáčka by měla být řidší, proto ji případně rozřeďte horkou vodou. Vložte zpět papriky a už jen krátce prohřejte. Podávejte s knedlíkem nebo s rýží : houskový knedlíkRýže jako příloha

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky