Risotto ai funghi (Rizoto s lesními houbami)

Báječná italská záležitost...

30 září, 2016

Již z názvu je patrné, že se tady nebudeme bavit o české rozvařené rýži s mraženou zeleninou, ale o krémovém italském risottu, které tvoří rýže uvařená „al dente“, tedy na skus. Abyste docílili té pravé chutě a konzistence, musíte použít speciální rýži (má jiný obsah škrobu, lépe na sebe váže tekutinu), a také musíte během vaření poctivě míchat. To je zásada, kterou pokud nedodržíte, nemůžete pokrm nazvat risottem. Pusťte se do něj, je výborné! Já k houbám opět házím mátu ze své bylinkové zahrádky. A na talíři si tuto dobrotu bohatě polévám tím nejlepším olivovým olejem.

 

RISOTTO AI FUNGHI (RIZOTO S LESNÍMI HOUBAMI)

 

Doba přípravy:  do 10 min.

Doba vaření: cca. 20 min.

 

 

Ingredience pro 4:

 

2 lžíce másla + 2 lžíce na dokončení

1 lžíce olivového oleje + k podávání

1 velká šalotka (nebo 2 malé) pokrájená na drobné kostičky

250 g rýže, druh Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano

150 ml skvělého bílého vína

hrst pokrájených čerstvých či mražených lesních hub

cca. 500 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

4 lžíce nastrouhaného parmazánu

hrst nasekané čerstvé máty

 

 


Postup:

 

  1. V pánvi rozehřejte máslo společně s olivovým olejem. Vhoďte šalotku a krátce ji orestujte. Teď je na řadě rýže. Za stálého a pomalého míchání ji nechte pečlivě obalit v tuku.

  2. Do pánve nalijte víno a opět míchejte a čekejte, dokud se polovina neodpaří. Nyní je čas na houby a vývar. Přidávejte ho průběžně, ne abyste ho tam nalili rovnou celý!

  3. Osolte a opepřete, promíchávejte a za průběžného podlévání kontrolujte tvrdost rýže. Musí být al dente! V momentě, kdy toho dosáhnete, nasypejte do pánve parmezán, vmíchejte zbylé máslo a mátu.
  4. Risotto by mělo být krémové a rýže přesto nerozvařená. Na talíři ho ozdobte plátky parmazánu a pokapejte prvotřídním olivovým olejem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky