Celerová krémová polévka

Takové to pohlazení v bříšku...

Říjen 7, 2016

O tom, jak je celer prospěšný našemu zdraví, vám určitě nemusím vyprávět. Škoda, že ho spousta lidí „nemusí“. Já mám celer ráda snad na všechny způsoby, co znám. V polévce je skvělý!

CELEROVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

 

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: cca. 25 min.

 

dsc02721-large

 

Na 6 porcí budete potřebovat:

 

1 lžíci olivového oleje

1 lžíci másla

1 velkou cibuli

lístky asi z 8 snítků tymiánu

2 menší bulvy celeru oloupané a pokrájené na kostky

150 ml bílého vína

1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru

2 brambory nakrájené na kostičky

1 větvičku celerové natě

1 větvičku libečku

200 ml smetany ke šlehání

3 plátky slaniny rozkrojené na proužky a překrojené napůl

sůl k dochucení

čerstvě mletý pepř

♥ Opět připomínám, že tu pravou chuť polévky získáte pouze poctivým vývarem. Jak na něj se dozvíte zde: Drůbeží vývar a zde: Hovězí vývar. Vařte do zásob do mrazáku!

 

dsc02711-large

 

Postup:

  1. Na másle a oleji si nechte zesklovatět cibuli a pak k ní vhoďte tymián. Nechte ho s cibulí hezky splynout, orestujte a teprve potom přidejte kostky celeru. Ty krásně opečte téměř do zlatavé barvy.dsc02712-large
  2. Na základ nalijte víno a vývar, přidejte brambory, větvičku celeru a libečku a stáhněte plamen. Vařte zvolna asi 20 minut, dokud celer a brambory nezměknou. Vyjměte celerovou nať a libeček.
  3. Nyní se chopte tyčového mixéru a polévku rozmixujte dohladka. Přilijte smetanu a ještě jednou projeďte tyčovým mixérem.
  4. Na suché pánvi opečte proužky slaniny dokřupava. Polévku servírujte s čerstvě mletým pepřem a slaninkou navrchu.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky