Polníčkový salát s dýňovým olejem

Moje krásná vzpomínka na Rakousko...

Říjen 13, 2016

Tenhle úchvatný salát jsem se naučila od své hostitelské rodiny v rakouské spolkové zemi Steiermark (Štýrsko), která je rájem dýní. Pracovala jsem tam jako Au Pair. Rodiče paní domácí vlastní farmu a živí se produkcí dýňového oleje. S rodinou se scházím dodnes a každý rok mám tak nové zásoby tohoto tekutého pokladu. Psala jsem to tu už u dýňové polévky, cena oleje je vysoká, ale poté, co jsem se seznámila se samotným procesem jeho výroby, se tomu nedivím. Olej se pečlivě lisuje pouze ze semínek, představte si tu práci. Je neskutečně zdravý a prospěšný. Věřím, že až si doma připravíte tenhle salát, stane se u vás stálicí stejně jako u nás už 12. rokem.

♥  Dejte si ho k večeři (tím pádem je uvedené množství pro 2 osoby), nebo třeba jako přílohu k masu (4 osoby). 

 

 

POLNÍČKOVÝ SALÁT S DÝŇOVÝM OLEJEM

 

Doba přípravy:  10 min.

Doba vaření: cca. 20-25 min.

 

dsc02791-large

 

Na salát pro 2 – 4 strávníky si připravte:

 

1 balení salátu polníčku (125 g)

4 brambory

150 g slaniny nakrájené na drobné proužky

1 – 2 stroužky prolisovaného česneku (záleží na vaší chuti)

70 ml dýňového oleje

 

dsc02783-large

 

Postup:

 

  1. Brambory očistěte a uvařte ve slupce doměkka. Mezitím si na suché pánvičce opečte slaninu.
  2. Polníček omyjte a nechte okapat (nebo použijte nádobu na odstřeďování salátů).
  3. Uvařené brambory nechte vychladnout, oloupejte je, vložte do mísy a rozmačkejte. Přidejte k nim polníček, slaninu a česnek. Zalijte salát dýňovým olejem a vše krásně promíchejte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky