Hovězí líčka s dýňovo – bramborovým pyré

Luxusní pohoštění...

16 října, 2016

 Hovězí líčka do dnešního dne patřila k těm jídlům, které jsem ´měla v plánu´. Když se na mě u řezníka zase smála, řekla jsem si, že už to nebudu odkládat. Postupovala jsem podle selského rozumu a dá se říci, že jsem je vařila stejně tak, jako vařím jehněčí. A vyšlo to. Maso se rozsýpalo, zelenina s vínem zajistily bohatou chuť . Zbývalo vymyslet přílohu. V lednici mě bouchla do očí zbylá půlka dýně a bylo jasno.

 

HOVĚZÍ LÍČKA S DÝŇOVO-BRAMBOROVÝM PYRÉ

 

Doba přípravy:  30 min.

Doba vaření + pečení: cca. 2 hod.

 

dsc02824-large

 

Na skvělý oběd či večeři pro 4 bude potřeba:

 

HOVĚZÍ LÍČKA:

 

2 lžíce sádla

2 hovězí líčka

4 menší cibule nebo 2 velké rozkrájené na klínky

2 mrkve pokrájené na silnější proužky

1 petržel pokrájená na silnější proužky

kousek celeru pokrájený na silnější proužky

5 kuliček nového koření

3 bobkové listy

200 ml červeného vína

sůl a čerstvě mletý pepř

hovězí vývar na podlévání

 

 

DÝŇOVO – BRAMBOROVÉ PYRÉ:

 

2 lžíce másla

1 velký stroužek česneku

3 snítky tymiánu

½ dýně hokkaido oloupaná a nakrájená na kostky

asi 1, 5 cm zázvoru nakrájeného na plátky

2 velké brambory pokrájené na kostičky

50 ml kokosového mléka (nejlépe toho ztuhlého navrchu plechovky)

trocha smetany ke šlehání (podle konzistence)

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

 

Postup:

 

HOVĚZÍ LÍČKA:

 

  1. Rozpalte troubu na 220´C. Připravte si buď litinový, nebo jiný hrnec či pekáč, který můžete použít jak na sporáku, tak v troubě.
  2. Začněte zeleninou, kterou byste měli mít připravenou předem. Líčka omyjte, osolte, opepřete a zprudka opečte na rozehřátém sádle. Když se zatáhnou, vyjměte je a do výpeku vhoďte zeleninu a koření. Restujte tak dlouho, dokud zelenina nezačne zlátnout.

    befunky-collage-large

  3. Nyní vraťte do hrnce nebo pekáčku líčka, podlijte je vínem, zamíchejte a čekejte, až se víno skoro celé vyvaří. Podlijte vývarem tak, aby maso nebylo úplně ponořené a vložte hrnec nebo pekáč do trouby. Pečte do změknutí masa, průběžně podlévejte vývarem.

DÝŇOVO – BRAMBOROVÉ PYRÉ
 

  1. Dejte si vařit brambory do osolené vody.
  2. Na másle nejdřív orestujte česnek společně s tymiánem a po chvilce přidejte dýni. Osolte.

    dsc02813large

  3. Opékejte asi 2 minutky a poté podlijte dýni trochou vroucí vody. Stáhněte teplotu a pod pokličkou duste do změknutí, trvá to tak 10 min.
  4. Když máte uvařenou dýni i brambory, dejte je přecezené společně do šlehací nádoby, nalijte k nim kokosové mléko a pomocí ručního mixéru vyšlehejte pyré. Během šlehání přilijte tolik smetany, aby pyré nebylo řídké. Podle chuti dosolte a opepřete.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

2 komentáře: “Hovězí líčka s dýňovo – bramborovým pyré”

  1. Jířa Gregorová napsal:

    Kde jsi koupila líčka? Dušan o nich pořád básní, já si je nedávno dala v restauraci a byla to mana:-) To u nás v Ketteru asi nemaj, co?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky