Houbová omáčka

Patří k mému dětství...

Říjen 25, 2016

Houbajda – odpusťte mi ten výraz, je to moje dětství – ve mně vyvolává ty nejkrásnější vzpomínky… Prázdniny na chatě na Vysočině, voňavý les, potok, ten nejměkčí mech a nejzelenější lesní tráva. Rozpálená kamna, na kterých bublá polévka a vedle ní se dusí houby. A ten pocit absolutního štěstí a volnosti.. Když mám chuť, tuhle omáčku si stejně jako koprovou, o které jsem vám již psala, uvařím klidně jen tak pro sebe. Jím ji bez přílohy. Bez nože a vidličky. Klidně i bez talíře. Přímo z kastrůlku ji pár tahy vydoluju lžící a je mi báječně. Stejně jako tenkrát…

 

 

HOUBOVÁ OMÁČKA

 

Doba přípravy: 15 min. (když budete teprve čistit houby)

Doba vaření: cca. 25 min.

 

 

 

Pro 4 osoby potřebujete:

 

4 lžíce másla

1 velkou cibuli nasekanou nadrobno

cca. 400 g čerstvých lesních hub (hříbků, kozáků, křemenáčů,…)

200 ml zakysané smetany

150 ml smetany ke šlehání

sůl

čerstvě mletý pepř

 

 

 

 

Postup:

 

  1. Houby očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Na másle si nechte zesklovatět cibulku a pak k ní přihoďte houby. Zprudka je orestujte a pak stáhněte plamen.
  2. Houby pustí trochu vody. Když se odpaří, podlijte je trochou vroucí vody, ale pozor, aby neplavaly.
  3. Osolte je a opepřete a nechte dusit 20 minut.
  4. K houbám přimíchejte zakysanou smetanu, která zajistí hustotu i nakyslou chuť. Nepotřebujete tedy ani mouku, ani ocet. Nyní do omáčky vlijte smetanu ke šlehání. Vznikne vám krásná hustá a hladká konzistence.
  5. Pokud je to potřeba, dotáhněte chuť ještě solí a pepřem. Podávejte s knedlíky – recept zde: Houskový knedlík v hrnečku a nejlépe s hovězím masem.


 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

2 komentáře: “Houbová omáčka”

  1. Jířa Gregorová napsal:

    Tak to musím zkusit, jestli se to fakt nemusí zahušťovat…

Napsat komentář

Další příspěvky