Domácí kváskový chléb

Řekněte ANO kvásku!

8 listopadu, 2016

Propadla jsem chlebu. Nejdřív s odstupem, s velkým respektem. Pak jsem založila kvásek, pojmenovala ho Teodor a čekala zázraky. Ty se však nekonaly. Špatně zvolená nádoba. Sbohem, Teodore…

Ještě, že mám kamarádku Lubku, která mi nedovolila to vzdát. Věnovala mi svůj tři roky starý kvásek a názorně předvedla proces pečení. Naštěstí jsem u ní byla na návštěvě 24 hodin. Vítej zpátky, Teodore!

Vypadá to velice složitě, ale když do toho proniknete, zjistíte, že je to celkem hračka. A možná už se kváskového chleba nepustíte stejně jako já. V klidu si vše prostudujte a pusťte se do toho. Kvásek totiž za vaši lásku a péči rozhodně stojí.

 

DOMÁCÍ KVÁSKOVÝ  CHLÉB

 

Doba přípravy:  založení kvásku 4 dny (pokud nedostanete od někoho již založený) + 10 hodin na rozkvas
+ 15 min. příprava těsta + překládání + 5 hodin kynutí

Doba pečení: 35 min.

dsc03295-large

MŮJ PRVNÍ KRASAVEC – PŠENIČNO – ŽITNÝ

dsc03297-large

 

Zde jsem Vám zkopírovala informace o kvásku:

 

Chléb z kvásku je lépe stravitelný. V mouce je totiž přítomna kyselina fytinová, která může spolu s dalšími minerály vytvářet těžce vstřebatelné sloučeniny ve střevech a zároveň odvádět z těla minerální látky. Kváskový chléb je ale bez droždí, takže musí déle kynout a kyselina fytinová se v něm rozloží lépe.

 

U chleba z droždí probíhá kynutí rychleji, což způsobuje, že se fytin nestačí dostatečně rozložit. Pak zatěžuje organismus a odvádí z těla důležité minerální látky, jako je vápník, zinek nebo hořčík.

 

Proč používat kvásek?

1) Při použití pšeničné mouky je tělo „zalepkováno“. Pšenice obsahuje mnoho lepku. O něj by tak nešlo, kdybychom pečivo nekonzumovali každý den. Proto je vhodné nahradit pšenici moukou celozrnnou, špaldovou nebo žitnou, které obsahují více minerálů a enzymů a méně lepku. Jelikož se takovým moukám v těstu nechce kynout, je zapotřebí použít kvásek.

 

2) Dalším důvodem je chuť. Pomocí kvásku se vytvoří bakterie, které jsou nejen tělu prospěšné, ale zlepšují i celkovou chuť chleba. Navíc chleba dosáhne svého příjemného chlebového aroma.

 

3) Nejen že je kvásek zdravější než klasické kvasnice, ale díky oxidu uhličitému, který při kvašení kvásku vzniká, těsto lépe nakyne.

 

4) V neposlední řadě hraje roli trvanlivost – i po týdnu můžeme chléb konzumovat a navíc je odolný proti vzniku plísním. Toto mají na svědomí přítomné kyseliny, které plesnivění zabrání.

 

Přednosti kváskového chleba

* Čistí krev (vhodný pro osoby trpící akné, ekzémy, lupénkou).
* Vyživuje nervový systém.
* Posiluje svalový systém (vhodný pro dospívající děti, sportovce).
* Upravuje trávení (nezpůsobuje nadýmání a zácpy).
* Chléb upečený s pomocí kvásku má příjemnou nakyslou chuť. Uchovává se v čisté utěrce z přírodního materiálu (len, bavlna).

   

 

dsc03317-large

 

dsc03318-large

 

 

 

Ingredience:

 

Na obyčejný chléb pouze KVALITNÍ MOUKA + VODA + SŮL!

 

Postup:

 

Kompletní informace o tajemství kvásku, o jeho založení a starosti o něj se dočtete na stránkách velké průkopnice domácího pečení:

http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/

Zde najdete i spoustu rad, postupy, recepty.

 

Další úžasně a podrobně popsaný návod najdete zde: http://www.cuketka.cz/?p=11261

 

Moje kamarádka Lubka krásně sepsala celý proces přípravy chleba a doplnila ho fotkami. Peču podle ní:

http://www.lubiesutton.sk/chlebik

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky