Domácí veka

Nejlepší je doma upečená...

19 listopadu, 2016

Tak ode dneška už nekupuju veku! Ta domácí má nesrovnatelnou chuť, barvu  i konzistenci. A jak voní! Když ji naservírujete návštěvě, budete za hvězdu. Krásně se krájí, při mazání pomazánky či másla se těsto nepropadá. Je krásně vláčná, nedusí v krku… Vynechala jsem nějaká superlativa? Upečte si ji a třeba nějaká doplníte. 

Pokud vyrábíte domácí chlebíčky, namažte je touhle mojí pomazánkou: Pomazánka – jak ji jen nazvat?

Pokud máte domácí pekárnu, udělejte si to jednodušší. Všechny ingredience do ní nasypejte a nalijte, zapněte program „těsto“ a po skončení programu
vytáhněte krásně vymíchané a vykynuté těsto, ze kterého rovnou tvarujte veku.

DOMÁCÍ VEKA

 

Doba přípravy: 15 min. + asi 50 min. kynutí

Doba pečení: 30 min.

dsc03504-large

 

Suroviny na 1 veku:

 

30 g čerstvého droždí ( = 3/4 z klasické, 42 gramové kostky)

½ lžičky cukru

500 g hladké mouky

125 ml vlažného mléka

125 ml vody

50 g rozpuštěného másla

1 lžička soli

 

žloutek s trochou mléka na potření

 

dsc03530-large

 

Postup:

 

  1. Z droždí, cukru a trošky mléka nechejte v teple vzejít kvásek. Trvá to asi 5 minut.
  2. V míse smíchejte prosátou mouku, rozpuštěné máslo, sůl a mléko s vodou. Přidejte kvásek a vymíchejte hladké těsto.
  3. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechejte na teple kynout tak dlouho, dokud nezdvojnásobí svůj objem (kolem 50 minut).
  4. Vykynuté těsto propracujte na pomoučeném válu, vytvarujte z něho veku (okraje ohněte směrem dolů).
  5. Veku položte na plech s pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte ještě 15 minut kynout.
  6. Mezitím si rozpalte si troubu na 180´C. Veku potřete žloutkem smíchaným s mlékem. Pak vložte plech do trouby a pečte veku asi 30 minut.

    dsc03491-large

  7. Hotovou veku nechte vychladnout na mřížce.

dsc03496-large

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky