Makový dort s meruňkami

Tak trochu jiný dort...

20 listopadu, 2016

Tenhle nevšední a báječný dort jsem kdysi objevila v Apetitu. Pekla jsem ho už dvakrát a všechny okouzlil. Věřím, že dostane i vás! Maminčin nejlepší meruňkový kompot a moje vlastní marmeláda dortu daly samozřejmě ještě jiné kouzlo…

 

 

MAKOVÝ DORT S MERUŇKAMI

 

Doba přípravy: do 30 min. (+ chladnutí korpusu – ♥ můžete si ho jako já upéct den předem)

Doba pečení: cca. 30 min.

 

dsc03540-large

 

Na klasickou dortovou formu o průměru 26 cm je potřeba:

 

5 vajec

5 lžic horké vody

180 g cukru krupice

kůra z jednoho citrónu + pár kapek šťávy

špetka soli

100 g hladké mouky

200 g mletého máku

½ sáčku kypřícího prášku

 

NA NÁPLŇ:

 

200 g kvalitní meruňkové marmelády

200 g marcipánu

moučkový cukr na poprášení válu

 

NA HORNÍ ČÁST DORTU:

 

1 velký meruňkový kompot (cca. 800 g)

1 balíček světlého dortového želé

100 g plátků nebo nasekaných mandlí

 

dsc03487-large

 

Postup:

 

KORPUS:

 

  1. Rozehřejte si troubu na 180´C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Pokud nepoužijete robota, prošlehejte nejdřív vejce s horkou vodou, pak k nim zašlehejte cukr a ostatní suroviny.
  3. Pečte korpus asi 30 minut (vyzkoušejte špejlí, zda je těsto upečené) a až zcela vychladne, rozkrojte ho napůl.

    dsc03490-large

    NÁPLŇ:

    Na vále poprášeném moučkovým cukrem vyválejte marcipán dokulata na velikost korpusu. Spodní díl korpusu natřete třetinou marmelády, na ni položte marcipán a potřete druhou třetinou marmelády. Přiklopte horním dílem korpusu. Vrch i strany dortu potřete poslední třetinou marmelády.

DOKONČENÍ:

 

  1. Slijte meruňkový kompot a šťávu dejte stranou. Na dort položte meruňky. Boky obalte mandlemi, které můžete i předem opražit.
  2. Uvařte podle návodu dortové želé, jako tekutinu použijte kompotovou šťávu.
  3. Dort nechte ztuhnout a podávejte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky