Vánoční medové perníčky

Takhle voní Advent...

4 prosince, 2016

Klidně si říkejte, že máte ty nejlepší perníčky! Já si to o těch svých myslím také! Vymazlila jsem si je léty praxe. Až nyní jsem pochopila, že nejlepší jsou úplně malinké. Můžete a nemusíte je zdobit. Já bohužel postrádám talent, ale určitě je s dětmi zdobit budu. Tyto perníčky jsou hned měkoučké a neskutečně nádherně voní. Rozhodně neošiďte ručně tlučené koření. Věřte, že žádný sáček s perníkovým kořením vám výsledek té práce nenahradí.

 

♥ Někdo doporučuje těsto nechat odležet v chladu přes noc. Zjistila jsem vlastně úplnou náhodou kvůli nedostatku času, že se s těstem mnohem lépe pracuje ihned po jeho vytvoření.

 

VÁNOČNÍ MEDOVÉ PERNÍČKY

 

Doba přípravy: i s vykrajováním cca. 45 min.

Doba pečení: 1 plech 5 min.

dsc03762-large

 

Na 4 plechy malých perníčků (na větší si zdvojnásobte množství):

 

500 g hladké mouky

160 g moučkového cukru

20 g domácího vanilkového cukru – recept: Domácí vanilkový cukr

1 kypřící prášek do pečiva

2 lžičky jedlé sody

3 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa

55 g změklého másla

2 vejce

3 vrchovaté lžíce medu

50 ml rumu

roztlučené koření: 5 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 3 badyány

špetka mleté skořice

 

1 žloutek prošlehaný s trochou vody na potření

 

 

 

Postup:

 

  1. Všechny suroviny zpracujte nejlépe v robotu na těsto. Nelekněte se, že zůstane drobivé. V momentě, kdy ho vyklopíte na vál a propracujete ho chvíli rukama, krásně se vyhladí a spojí.befunky-collage3-large
  2. Rozehřejte troubu na 180´C. Těsto rozdělte na dvě poloviny, tu druhou vložte zatím do lednice. Posypejte si zlehka vál moukou a válečkem vyválejte placku o tloušťce asi 4 mm. Vykrajujte tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.dsc03740-large
  3. Pečte perníčky zhruba 5 minut, dokud nenabydou a lehce nezhnědnou. Když je budete vytahovat, budete si myslet, že nejsou hotové, budou působit příliš měkce. Ale to je v pořádku. Při chladnutí se zpevní.
  4. Ještě teplé perníčky potírejte žloutkem s vodou. Perníčky tak získají krásný lesk.befunky-collage2-large

    ZDOBENÍ:

Vyšlehejte sníh a smíchejte ho s cukrem a citrónem. Hmota by neměla být ani příliš hustá, ani řídká. Naplňte zdobící sáček nebo třeba šikovnou zdobící tužku (Tescoma) a zdobte perníčky dle libosti.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky