Vaječný likér

Vaječňák!

16 prosince, 2016

Moje maminka by vám mohla vyprávět, jak jsem ve věku dítěte základní školy chodila tajně do lednice upíjet vaječňák. Ano, je to tak. Já ho totiž miluji! Dnes už umím svůj domácí a mám skutečně problém ho uchovat co nejdéle. Přitom čím déle zraje, tím je lepší. Nebudu ho propagovat jako pravý a originální anglický Eggnog. Berte ho prostě jako český vaječňák. Je to zároveň ideální vánoční dárek, který ocení snad každý! 

♥ Pokud nevíte, kde koupit ideální láhve, zkuste Ikeu. Já je kupuji tam.

 

 

VAJEČNÝ LIKÉR

 

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: kolem 20 min.

vajecny-liker-kopie-large

 

Na 800 ml této slasti si připravte:

 

500 ml kondenzovaného mléka – neslazeného

1 vanilkový lusk

300 g třtinového cukru

5 co nejčerstvějších žloutků – nejlépe z bio vajec

300 ml rumu (já má ráda ten náš pravý „Tuzemák“)

 

 

Postup:

 

  1. Připravte si láhev, ve které budete vaječný likér uchovávat. Vypláchněte ji vroucí vodou, nechte chvíli odstát (asi 10 min.) a poté vodu vylijte. Přelijte i zátku. Tím láhev vysterilizujete.
  2. Z vanilkového lusku vyškrábejte pomocí nože zrníčka.
  3. Svařte pomalu a za stálého míchání kondenzované mléko s cukrem, vanilkovými zrníčky i luskem. Poté lusk vyjměte, směs promíchejte a nechejte vychladnout (do vlažného stavu).
  4. Na plotně si připravte vodní lázeň. Na kastrůlek s vodou, která sahá do jeho poloviny, si posaďte misku, do které dáte žloutky. Zahřejte je a poté k nim vlijte mléčnou směs. Teď musíte míchat a míchat, jinak se žloutky srazí. Vydržte do zhoustnutí.
  5. Vzniklou hustou směs nechte vychladnout a poté do ní nalijte rum. Přes sítko ji přeceďte, to kdyby vám tam náhodou nějaké sraženinky vznikly. Poté nalijte likér do láhve. Skladujte zásadně v ledničce.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky