Zapečené mleté maso s lilkem a bramborami

Spousta skvělých chutí z jednoho pekáčku...

Únor 3, 2017

Možná vám tohle jídlo připomene řeckou moussaku. Ano, je to něco na ten způsob. Moussakou to ale nazývat nebudu, nebylo by to přesné. A víte, že na to jsem opravdu pes. Zapečte si z pár surovin skvělou večeři, kterou doprovodíte tím nejlepším olivovým olejem s petrželkou, nebo nějakým zeleným salátkem jako je třeba polníček. 

 

ZAPEČENÉ MLETÉ MASO S LILKEM A BRAMBORAMI

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 50 min.

Doba zapékání: 1 hod.

 

 

4 porce ve standardně velkém pekáčku:

 

OMÁČKA

1 lžíce olivového oleje

1 velká cibule

500 g mletého hovězího masa

200 ml červeného vína

400 g nakládaných loupaných rajčat (doporučuji zn. Valfrutta)

3 stroužky česneku

200 ml hovězího vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

 

OSTATNÍ

1 lilek

sůl

šťáva z půlky citrónu

5 velkých brambor pokrájených na tenké plátky

1 kelímek zakysané smetany

3 vajíčka

 

máslo na vymazání pekáčku

 

výborný panenský olivový olej a hrst petržele k podávání

 

 

 

Postup:

  1. V hluboké pánvi na oleji opečte cibuli. Hoďte na ni maso a restujte ho zprudka dohněda. Osolte a opepřete ho.
  2. Nalijte do pánve víno a nechte ho odpařit. Poté přidejte rajčata, prolisovaný česnek a podlijte vývarem. Duste pod pokličkou 40 minut.
  3. Mezitím si lilek nakrájejte na 0,5 centimetrové plátky, osolte je z obou stran a pokapejte citrónem. Nechte 20 minut vypotit.
  4. Připravte si vajíčka a zakysanou smetanu. Vajíčka rozšlehejte nejdřív samotná a pak se smetanou.
  5. Troubu rozpalte na 180´C.
  6. A čeká nás vrstvení. Pekáček vymažte máslem. Na dno naskládejte plátky brambor. Na ně nalijte půlku masové omáčky. Na ni naskládejte plátky lilku. Zopakujte brambory a zbylou omáčku. Horní vrstvu nad omáčkou bude tvořit smetana s vajíčky.
  7. Pekáč vložte do trouby a zapékejte dozlatova 50 – 60 minut. Brambory musí být měkké a směs držet hezky pohromadě.
  8. V misce smíchejte olivový olej s nasekanou petrželkou, které nalijete na talíř. Je úžasné si do nich namáčet tu zapečenou dobrotu.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky