České kynuté buchty

Buchty nejen pro Honzu...

19 února, 2017

Je nějaký klasičtější český moučník než kynuté buchty s povidly, tvarohem či mákem? Vždyť i Honza si je v ranečku nesl do světa. Předkládám vám recept, který vychází z kuchařské knihy Marie Sandtnerové, která byla sama o sobě pokladem české kuchyně. Těsto jsem připravovala podle ní. Náplň si vyberte podle gusta, já jsem připravila všechny tři. Ani nevím, které buchty mizely rychleji.

 

 

♥  Množství ingrediencí na náplně si upravte podle počtu buchet, které budete plnit. Uvádím základní poměry.

 

 

ČESKÉ KYNUTÉ BUCHTY 

 

Doba přípravy: 20 min. + 1 hod. na kynutí + 30 min.na plnění

Doba pečení: 25 min.

 

Ingredience na asi 25 buchet:

 

½ kostky čerstvého droždí – 21 g

100 ml mléka na kvásek + 175 ml do těsta

1 lžička cukru krupice na kvásek + 40 g do těsta

500 g hladké mouky

10 g domácího vanilkového cukru Domácí vanilkový cukr

špetka soli

kůra z 1 citrónu

60 g rozpuštěného másla

1 žloutek

 

máslo nebo sádlo na vymazání pekáče

30 g rozpuštěného másla na potření buchet

 

2 lžíce rumu + 1 lžíce moučkového cukru + 2 lžíce horké vody na dokončení

 

moučkový cukr na poprášení

 

 

NÁPLNĚ:

 

POVIDLOVÁ NÁPLŇ

250 g povidel

špetka skořice

lžíce rumu

 

MAKOVÁ NÁPLŇ

250 g mletého máku

450 ml mléka

100 g cukru krupice

2 lžíce másla

 

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

250 tvarohu (ne ve vaničce)

2 žloutky

80 g moučkového cukru

1 lžíce rozinek namočených v rumu (nemusí být)

 


Postup:

  1. Připravte si kvásek. Do misky rozdrobte droždí, zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte kvásek vzejít. Když se začne zvětšovat a bublat, je připravený. Trvá to pár minut.
  2. Do velké mísy prosijte mouku se solí, přidejte k nim kůru, zbytek krupicového cukru, vanilkový cukr, žloutek, máslo a zbývající mléko. Přilijte kvásek a vypracujte poctivě hladké těsto. Pokud pracujete ručně, snažte se, aby se do těsta dostal při hnětení vzduch, musíte ho vařečkou jakoby nadlehčovat.
  3. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynout do zdvojnásobení objemu – cca. 1 hodinu.

  4. Mezitím si připravte náplně. Tvarohová a povidlová je jednoduchá, to jen smícháte všechny přísady.
    Maková se musí povařit: Do rendlíku nalijte mléko, přidejte mák, cukr a máslo. Přiveďte je k varu a na mírném ohni vařte za občasného promíchání do zhoustnutí. Než budete buchty plnit, náplň musí vychladnout.
  1. A teď přijde to hlavní. Vymažte pekáč máslem nebo sádlem. Vykynuté těsto vyválejte na plát silný něco mezi 0,5 a 1 cm. Buď si ho nařezejte na čtverce o velikosti strany cca. 8 cm, nebo skleničkou vykrajujte kola. Doprostřed těsta vložte náplň a opatrně spojte kraje tak, aby ani kousíček náplně nevykukoval, ani neprosvítal. V dlaních ještě vyválejte kuličku. Jednu po druhé pak skládejte vedle sebe do pekáče a průběžně ze všech stran pomazávejte rozpuštěným máslem. To je velice důležité, jinak se vám buchty přilepí k sobě.

     

  2. Buchty nechejte na pekáči ještě 10 minut dokynout. Mezitím si zahřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.

  3. Vložte pekáč do trouby a pečte buchty dozlatova 25 minut.
  4. Smíchejte si rum s cukrem a horkou vodou a ještě horké buchty touto směsí pokropte.
  5. Vychladlé buchty před podáváním krásně poprašte moučkovým cukrem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

4 komentáře: “České kynuté buchty”

  1. Petra Kebrtova napsal:

    To neni mozny, ted jsem se sla k Tobe na blog kouknout jestli nemas recept na buchty. Nikdy jsem je nedelala, dostali jsme domaci hruskovy povidla a me napadli buchty….tak je jdu zkusit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky