Vitello tonnato – telecí s tuňákovou omáčkou

Dokonalý italský předkrm...

Únor 22, 2017

Napadlo by vás zkombinovat telecí maso s tuňákem? Italy kdysi ano, a tak vznikl naprosto dokonalý předkrm (antipasto), který způsobuje nejdříve udivený výraz ve tváři toho, komu je servírován, po chvilce reakci jako: „Hmmm, to je zajímavé…“ a nakonec, když mu to dojde, se začnou ozývat chvalozpěvy. Věřte – nevěřte, tohle je pecka, se kterou zabodujete. Použila jsem recept, který kdysi vyšel v Apetitu.

 

 VITELLO TONNATO – TELECÍ S TUŇÁKOVOU OMÁČKOU

Doba přípravy: 10 min. + odležení přes noc + 30 min.

Doba vaření: 90 min.

 

Pro 4 osoby budete potřebovat:

 

600 g telecí pečeně nebo kýty, bez kosti

300 ml suchého bílého vína (nemusí být)

1 bobkový list + 1 list šalvěje

1 mrkev, očištěná + 4 snítky petrželky

1 řapík celeru, očištěný a nakrájený

1 cibule, oloupaná a přepůlená

 

 

NA TUŇÁKOVOU OMÁČKU

200g konzerva tuňáka v olivovém oleji, scezená

4–5 filátek ančoviček

2 žloutky, uvařené natvrdo

3–4 lžíce citronové šťávy

1 a 1/2 lžíce naložených kaparů

100–150 ml panenského olivového oleje

sůl a mletý pepř na dochucení

skrojky citronu, kapary, rukola a světlé listy z řapíkatého celeru k podávání

 

Postup:

1. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).

2. Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo. Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso. Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

3. Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.

4. Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení. Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty. Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky