Domácí těstoviny

Až je ochutnáte, nebudete chtít jiné než čerstvé...

27 února, 2017

Kdo někdy cestoval po Itálii a jedl v místních restauracích, ví, jak má opravdu chutnat „pasta“, tedy těstoviny. Italové je pojídají jako „primi“ – první menší chod po předkrmu, a patří k nim stejně jako víno, slunce, moře a hory. A přesně jak káže italská kuchyně: Stačí pár kvalitních surovin a vykouzlíte vynikající pokrm. Základem těstovin je správná mouka. Měla by to být semolinová, tedy krupice umletá z tvrdé pšenice. Zajistí vám jak zdravější těstoviny, tak lepší práci s těstem, které nebude lepit, těstoviny se nerozvaří a budou mít barvu jako italské slunce.

♥  Jsem velký milovník Itálie a již několik let postupně sjíždím její části. Vždy je to výlet za operou, hudebními osobnostmi, ale i za skvělým jídlem. Loni už mi to nedalo a po návratu z jedné takové cesty jsem si koupila strojek na těstoviny od Tescomy. K těmu jsem si nadělila ještě stojan na těstoviny, na které se odkládají během výroby, nebo nechávají sušit. Věřte, že ta investice za to stojí.

 

DOMÁCÍ TĚSTOVINY

 

Doba přípravy: těsto 10 min. + 30 min. na odležení + cca. 30 min. na výrobu

Doba vaření: 3 min.


Na těstoviny pro 4 osoby si nachystejte:

 

300 g semolinové mouky

3 vejce

1 lžíci olivového oleje

sůl

mouku na posypání těsta

♥ Když budete chtít více těstovin, držte se zásady: Na 100 g mouky = 1 vejce

 

 

  1. Buď použijete robot jako já, a tím pádem všechny suroviny necháte uhníst v těsto. Pokud pracujete rukama, potom na vál nasypejte mouku, utvořte do jejího středu důlek, do kterého rozklepnete vejce, které nejdřív začnete rozšlehávat vidličkou. Zpracujte je postupně do mouky, přilijte olej a rukama hněťte těsto asi 8 minut, dokud není naprosto vláčné, elastické a nelepí. Když do těsta zapíchnete prst, měl by být po vyjmutí čistý.
  2. Těsto zabalte do fólie a vložte do lednice, kde bude 30 min. odpočívat.
  3. Pokud na tvoření těstovin použijete strojek, postupujte podle návodu. Rozdělte si těsto na 5 částí a postupně ho ve strojku zpracujte. Doporučuji před vložením do strojku část těsta vždy posypat trochou mouky.
    Budete – li těstoviny tvarovat sami, vyválejte těsto válečkem na tenký plát, který přeložíte napůl a znovu vyválíte. Ještě jednou to zopakujte. Výsledné těsto by mělo být silné 1 mm. Pak nožem těsto nařežte na požadované tvary. Nejjednodušší jsou široké ploché těstoviny (tagliatelle, fettuccine, pappardelle) nebo spaghetti.Během výroby si těstoviny odkládajte buď na stojan na těstoviny, nebo, nemáte – li ho, na nějakou tyčku či šňůru. Trošku proschnou a hlavně se nebudou lepit, jako kdybyste je rovnou skládali na sebe.

  4. Dejte si vařit vodu ve velkém hrnci a osolte ji. Vložte do ní těstoviny a vařte je 3 minuty. Musí být ´al dente´, tedy na zoubek´´, neboli na skus. Těstoviny můžete i zamrazit nebo usušit.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky