Velikonoční jidáše

Pečení na Zelený čtvrtek...

12 dubna, 2017

To, že jsou jidáše velikonoční pečivo, určitě víte, ale znáte jejich význam? Zamotané těsto má symbolizovat provaz, na kterém se měl Jidáš oběsit. Tyhle symbolické „zamotance“ se pečou na Zelený čtvrtek. Z hromady receptů jsem si vybrala jeden z Apetitu. Příští rok vyzkouším zase jiný.

 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

 

Doba přípravy: 20 min. + 75 min. na kynutí

Doba pečení: 25 min.

 

Na 15 větších nebo 25 malých jidášů:

 

500 g hladké mouky

60 g cukru krupice

1 vanilkový cukr

špetka soli

300 ml 12 % smetany

40 g droždí

2 žloutky

150 g změklého másla

kůra z 1 citrónu

2 lžíce citrónové šťávy

 

1 rozšlehané vejce na potření

tekutý (třeba rozehřátý) med na závěr

Postup:

  1. Ze lžíce cukru, mouky, trochu vlažné smetany a droždí si připravte kvásek.
  2. Asi po 15 minutách ke kvásku přidejte zbytek cukru a mouky, vanilkový cukr, sůl, žloutky, máslo,  citrónovou kůru a šťávu. Nakonec dolijte smetanu.
  3. Zadělejte hladké a pružné těsto, pokud potřebujete, podsypávejte si ho na válu moukou. Nechejte pak v zakryté nádobě kynout hodinu.
  4. Předehřejte si troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  5. Z vykynutého těsta oddělujte kousky a vyválejte válečky. Ty pak smotejte (já jsem dělala uzly), pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechejte ještě 15 minut kynout.

  6. Připravené jidáše potřete rozšlehaným vejcem a pečte přibližně 25 minut.
  7. Po vytažení z trouby horké pečivo potřete nebo pokapejte medem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky