Rebarborový koláč

Luxusní jarní osvěžení...

Duben 21, 2017

 Inspiraci na tenhle fantastický koláč jsem kdysi našla v Apetitu. Od té doby je u nás stálicí každé jaro. Kdo tenhle koláč ochutnal, byl ztracen. Je neuvěřitelně voňavý, šťavnatý a křehký. Vtip spočívá v tom, že obsahuje krupicovou kaši. Když jsem ho pekla naposledy pro návštěvu, krájela jsem ho ještě teplý. Ta chuť se nedá ani popsat! Nedejte se odradit přípravou, která zahrnuje více kroků. Je to úplně snadné a ten čas za to rozhodně stojí!

 

REBARBOROVÝ KOLÁČ

 

Doba přípravy: 25 min.

Doba pečení: cca. 40 min.

 

Na velkou dortovou formu:

 

Na krupicovou kaši:

1/3 l mléka
3 lžíce krupice
1 lžíce cukru

Na těsto:

70 g cukru
70 g másla
210 g polohrubé mouky
1 žloutek
1 prášek do pečiva
trocha mléka

Na rebarboru:

300 g rebarbory očištěné a pokrájené na kousky
100 g třtinového cukru
1 lžička skořice

Na drobenku:

150 g hrubé mouky
150 g cukru
100 g másla

Na sníh:

sníh z 1 bílku a 1 lžičky cukru

 

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte krupicovou kaši. Svařte za stálého míchání mléko s krupicí a cukrem. Nechte vychladnout.
  2. V robotu nebo ručně zpracujte z mouky, cukru, másla, žloutku a prášku do pečiva těsto. Přidejte trochu mléka. Rozpalte si troubu na 160´C, horkovzdušnou na 140´C.
  3. Rebarboru v misce smíchejte s třtinovým cukrem a skořicí.
  4. Vytvořte z hrubé mouky, cukru a másla drobenku.
  5. Nyní je čas na vrstvení. Dortovou formu vyložte buď kulatým pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte krupicí. Na dno namačkejte rovnoměrně těsto, na něj rozetřete krupicovou kaši, navrstvěte rebarboru a bohatě zasypejte drobenkou.
  6. Pečte asi 30 min. a potřete vrch koláče sněhem. Dopékejte ještě dorůžova asi 10 minut.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky