Piškotová roláda s jahodami a kakaovou polevou

Jako z cukrárny...

27 června, 2017

Moje první roláda vznikla neplánovaně. Kdybych se na ni připravovala, asi bych to stále odkládala, myslela jsem, že je to „vyšší dívčí“. Ale takhle to šlo téměř samo. Chtěla jsem péct řezy s piškotovým základem, ale při focení se mi zatoulalo vajíčko, které jsem našla až po upečení piškotu, který se mi zdál nízký. Zkusila jsem ho tedy zavinout a řekla si, že zkusím roládu. Náplň jsem vymyslela bleskurychle a pro recept na polevu sáhla do pokladů po babičce. Povedla se!

♥ Citrónový krém – lemon curd prodávají např. v Marks and Spencer. Nemusíte jej ale vůbec použít. 

 

 

PIŠKOTOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI A KAKAOVOU POLEVOU

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: 10 min.

 


Na 1 velkou roládu si nachystejte:

 

PIŠKOT:

 

7 žloutků

160 g cukru krupice

sníh ze 7 bílků

180 g polohrubé mouky

 

NÁPLŇ:

 

1 čerstvou smetanu ke šlehání

250 g mascarpone

1 vanilkový lusk

3 lžíce citrónového krému lemon curd (klidně vynechejte)

omyté a očištěné jahody (cca. 15)

 

POLEVA:

80 g másla

80 g moučkového cukru

1 lžíce smetany

1 vrchovatá lžíce kakaa

1 lžíce solamylu

 

 

 

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  2. Připravte si piškotovou placku. Nejlépe v robotu či pomocí mixéru vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé hmoty. Přisypejte mouku a nakonec opatrně vmíchejte sníh. Vznikne vám krásné nadýchané těsto, které vylijete na velký plech vyložený pečicím papírem.
  3. Piškot pečte maximálně 10 minut. Každá trouba je jiná, někomu bude stačit 8 minut. Musíte to hlídat. Když placku přepečete, nemuselo by se vám podařit ji zarolovat. Barva má být světlounce hnědá, dorůžova.
  4. Mezitím si připravte náplň. Vyšlehejte šlehačku a vmíchejte k ní metlou mascarpone. Vanilkový lusk vyškrábejte a zrníčka přidejte do vzniklého krému. Jahody nakrájejte na plátky.
  5. Upečený piškot ještě teplý zarolujte i s papírem a chvíli nechejte ve tvaru rolády, aby si těsto zvyklo. Po vychladnutí placku rozviňte. Poté piškot uvolněte od pečicího papíru a nechte jej na něm.
  6. Pokud máte citrónový krém, namažte jej na placku. Když ho vynecháte, vůbec nic se nestane. Na krém rozetřete šlehačku s mascarpone.
  7. Poklaďte povrch jahodami, u jednoho kraje nechejte asi 10 cm místo.Opatrně zaviňte placku do rolády, přimačkávejte. Měla by držet tvar. Vložte ji na chvíli do lednice.
  8. Nyní je na řadě poleva. Ve vodní lázni rozpusťte máslo, přidejte smetanu, cukr, kakao a solamyl. Míchejte do hladké lesklé tekuté hmoty.
  9. Roládu vyjměte z ledničky a potřete polevou. Nechejte chladit přes noc.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky