Rybízový koláč pod sněhovou přikrývkou

Patří k létu stejně jako sluníčko...

Červenec 2, 2017

Jestli nějaký koláč opravdu zavání létem, pak je to tento. Maminka ho peče odjakživa a celá naše rodina si bez něho nedokáže toto období představit. Ten na fotce přivezla včera na narozeninovou oslavu. Chuť lineckého těsta, které se ukrývá v placce, se dokonale snoubí se šťavnatým rybízem, který je zachumlaný do zkaramelizovaného sněhu. Nevíte, jak to myslím? Tak si to vyzkoušejte. Nebudete litovat. Vsadím se, že si recept zařadíte ke svým stálicím.

 

 ♥  Pokud vás odrazuje množství bílků a říkáte si, co se zbylými žloutky, uvařte si z nich třeba můj  Vaječný likér! Není to jen vánoční záležitost!

 

 

RYBÍZOVÝ KOLÁČ SE SNĚHOVOU PŘIKRÝVKOU

 

Doba přípravy: 20 min.  + 30 min. na odpočinutí těsta

Doba pečení:  cca. 45 min.

 

 

Na 1 velký plech budete potřebovat:

 

PLACKA:

 

350 g hladké mouky

140 g moučkového cukru

150 g másla

1 vejce

2 žloutky

kůra z 1 citrónu

¼ balíčku prášku do pečiva

 

 

PŘIKRÝVKA:

 

sníh z 8 bílků

80 g cukru krystal

omytý a očištěný rybíz

 

 

Postup:

  1. Na válu nebo pomocí robota vypracujte ze všech ingrediencí těsto. Jedná se o linecké, pracujte tedy rychle, máslo by mělo zůstat co nejstudenější. Vytvořte z těsta kouli, zabalte ji do fólie a vložte na půl hodiny do ledničky.
  2. Mezitím si připravte budoucí sněhovou přikrývku. Vyšlehejte ve velké nádobě sníh a postupně k němu přisypávejte cukr. Nakonec opatrně vmíchejte rybíz.
  3. Rozehřejte troubu na 180´C, horkovzdušnou na 160´C.
  4. Těsto vyjměte z lednice a na pomoučeném válu jej vyválejte do placky. Měla by být silná asi 1 cm. Přemístěte ji na plech.
  5. Vložte plech do trouby a placku pečte asi 15 minut, dokud nebude její povrch narůžovělý.
  6. Vytáhněte plech z trouby a rozetřete na placku sněhovo – rybízovou směs.
  7. Vraťte do trouby, stáhněte teplotu na 160´C a dopékejte ještě přibližně 30 minut. Ke konci bude povrch lehce dozlatova, mírně zkaramelizovaný. Pokud se vám bude zdát barva světlejší, ješt 5 minut přidejte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky