Krémová bramborová polévka s chipsy

Jemnost s překvapivým křupnutím...

27 července, 2017

Chtěla bych říct: Bramboračka jinak. Ale výsledná chuť je zcela odlišná. Předem jsem ani nevěděla, co tvořím, protože jsem si opět vymýšlela, ale byla to opravdu dobrota. Základem polévky je kořenová zelenina a brambory, ovšem zcela do jiných sfér ji pak přenese smetana s muškátovým oříškem. Myslím, že vás nezklame.

 ♥  Tím, že jsem v mrazničce neměla už čirý vývar (zamrazuji pravidelně), ale pouze variantu obsahující i kusy zeleniny, byl výsledek trochu kašovitý, zeleniny bylo totiž celkově více. Vzpomněla jsem si tak na miminkovské období svých dětí. S čistým vývarem bude mít polévka trošku řidší konzistenci, což zkusím příště.

 

KRÉMOVÁ BRAMBOROVÁ POLÉVKA S  CHIPSY

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 25 min.

 

 

 

 

Na 6 porcí si nachystejte:

 

2 lžíce másla

1 cibuli nakrájenou na kostičky

2 stroužky česneku nasekané nadrobno

2 mrkve pokrájené na silnější kolečka

1 petržel pokrájenou na silnější kolečka

¼ celeru

5 malých brambor

750 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

2 bobkové listy

250 ml smetany ke šlehání

sůl

muškátový oříšek

 

1 neoloupanou bramboru na chipsy na ozdobu

olivový olej na osmažení chipsů

tymián na ozdobu

 

 

Postup:

  1. Na másle orestujte cibuli, po minutě k ní přihoďte česnek a bobkový list, po další minutě pak veškerou zeleninu. Opékejte asi 3 minuty.
  2. Základ zalijte vývarem a vařte pod pokličkou na při mírné teplotě do změknutí brambor a zeleniny.
  3. Mezitím si připravte chipsy. Bramboru nakrájejte na tenoučké plátky, osušte je a osmažte velice zvolna na pánvičce s olivovým olejem. Poté je vyjměte a nechejte osušit na papírové utěrce. Měly by být krásně křupavé, ne však zcela vysušené.

  4. Nalijte do hrnce smetanu a rozmixujte polévku dohladka tyčovým mixérem. Ochuťte muškátovým oříškem.
  5. Na talíři polévku ozdobte chipsy a tymiánem, můžete ještě pro výraznější chuť i „pro oko“ nastrouhat muškátový oříšek.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky