Smaženice z lesních hub

Nejklasičtější houbová pochoutka...

24 září, 2017

Vím, že je možná zbytečné zařazovat recept jako smaženice, ale co když si někdo není úplně jistý, jak na ni? Zásadou je podusit správně houby, vajíčka jemně vmíchat až nakonec a správně okořenit. Nejen ozdobou, ale i chuťovým vylepšením budou čerstvé bylinky. Miluji ke smaženici svůj domácí kváskový chléb, můj muž zase brambory.

 

 

SMAŽENICE Z LESNÍCH HUB

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 20 min.

 

 

 

Pro 4 milovníky hub:

 

2 lžíce sádla

2 cibule nasekané nadrobno

cca. 700 g lesních hub (suchohřiby, pravé hřiby, babky, křemenáče, kozáci, bedly, růžovky..)

2 lžíce kmínu

sůl

čerstvě mletý pepř

6 vajec

petrželka a pažitka na závěr

 

 

 

Postup:

 

  1. Na sádle nechte zesklovatět cibulku. Mezitím si očištěné houby pokrájejte na plátky. Ani tenké, ani silné, zkrátka tak akorát.
  2. Hoďte houby na cibulku a krásně je promíchejte. Zasypejte kmínem. Restujte je tak dlouho, dokud nebudou potřebovat podlít. Pustí samy vodu, proto to ze začátku není nutné. Trvá to asi 5 minut.
  3. Podlijte teď houby vroucí vodou, ale ne tak, aby plavaly. Voda by je měla jen obklopovat a houby se přitom musí dusit. Osolte a duste 10 minut.
  4. Ke konci rozklepněte do hrníčku vejce a postupně a pomalu je vlijte do pánve. Lehkým pohybem je vmíchejte do hub a pak hned vypněte plotnu. Nedopusťte, aby se z vajec vytvořily „cucky“. Konzistence musí být takřka krémová. Opepřete.
  5. Smaženici servírujte na talíře posypanou bylinkami. Podávejte nejlépe s čerstvým chlebem, nebo klidně s bramborami.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky