Polévka z pravých hříbů s hřibovými chipsy (podle Dagmar Peckové)

Bude se vám chtít zpívat...

26 září, 2017

Zpěvačky jsou skvělé kuchařky. A operní pěvkyně obzvlášť. Vaření je totiž velice podobné hudbě. Věřte, nebo ne. Hudbu tvoří tóny, které musí být v harmonii, aby dokonale ladily. Jídlo tvoří ingredience, které musí ladit stejně tak. Když vařím, cítím se podobně, jako když zpívám. Mezzosopranistka Dagmar Pecková je známá kromě svého pěveckého umu i tím kulinářským. S jejím svolením vám přináším jedinečnou hříbkovou polévku, která vás rozhodně dostane.

 

 

POLÉVKA Z PRAVÝCH HŘIBŮ S  HŘIBOVÝMI CHIPSY

(PODLE DAGMAR PECKOVÉ)

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 25 min.

 

 

Ingredience na 2 velké porce (nebo 4 menší):

 

2 lžíce olivového oleje

100 g šalotek nasekaných nadrobno

250 g pravých hříbků očištěných a pokrájených na kousky

30 g brambor (1 malá) pokrájených na kostičky

200 ml kvalitního bílého vína

400 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru

200 ml smetany ke šlehání

1 lžička oregana

 

NA DOKONČENÍ:

 

HŘIBOVÉ CHIPSY

2 hříbky nakrájené na cca. 3 mm silné plátky (i s nožičkou)

 

jádra vlašských ořechů

čerstvé oregano na ozdobu

lanýžový olej na závěr

 

Lanýžový olej je extra panenský olivový olej, který obsahuje výtažek z hub, které se nazývají lanýže. Jsou specialitou hlavně v Itálii a mají vysokou cenu. Jsou považovány za opravdovou specialitu a vaří se z nich v těch nejlepších restauracích.

 

 

 

Postup:

  1. Namočte si do vody plátky hříbků, ze kterých vytvoříte později chipsy.
  2. Na oleji orestujte krátce šalotku, po chvilce k ní přihoďte hříbky a kostičky brambory. Nechejte je spolu asi 3 minuty opékat a poté základ zalijte vínem. Čekejte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  3. Nyní přilijte vývar a smetanu. Přisypejte oregano, které rozemnete v dlani a při mírné teplotě vařte polévku 20 minut.
  4. Mezitím si připravte houbové chipsy. Vyjměte plátky hříbků z vody a osušte je. V horkém oleji je osmažte dozlatova.


  5. Na suché pánvi opečte rychle jádra vlašských ořechů.
  6. Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem a dle chuti dosolte.
  7. Servírujte s hřibovými chipsy, ořechy a snítkou čerstvého oregana. Zakápněte lanýžovým olejem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky