Boršč (polévka z červené řepy)

Zahřeje na těle i na duši...

12 října, 2017

Přiznám se, že jediný pokrm, ve kterém snesu červenou řepu, je boršč. Neumím vysvětlit, jak je to možné, ale je to tak. Boršč je typickým ruským a ukrajinským jídlem a prý má každá rodina svůj recept. Bez silného masového vývaru a řepy to nejde. Ty jsou základem. Tuhle polévku zbožňuji a dlouho jsem se na ni chystala. Svou svoji kuchařskou výzvu jsem si splnila na chalupě na konci září, kdy červená barva polévky dokonale zapadla do okolní podzimní přírody. A chuť? Přímo božská. Nedejte se odradit delší přípravou a tím, že k vaření budete potřebovat 3 hrnce. Až lžíci vnoříte do husté polévky a poprvé ochutnáte, na všechno zapomenete.

 

BORŠČ (POLÉVKA Z ČERVENÉ ŘEPY)

 

Doba přípravy: asi 45 min.

Doba vaření: s vývarem 3, 5 hod.

 

 

 

Na 6 porcí vydatné polévky:

 

PRVNÍ HRNEC (VÝVAR):

400 g předního hovězího s kostí

300 g vepřové plece

sůl

8 kuliček černého pepře

4 kuličky nového koření

2 bobkové listy

¼ oloupaného celeru vcelku

 

DRUHÝ HRNEC (ŘEPA):

1 velká řepa nebo 2 malé – oloupané a nakrájené na nudličky

 

TŘETÍ HRNEC (ZELENINA):

2 lžíce másla

1 velká cibule nasekaná nadrobno

1 mrkev nakrájená na kolečka

1 petržel pokrájená na kostičky

 

DOKONČENÍ:

200 g bílého zelí nakrouhaného na nudličky

1 brambora pokrájená na malé kostičky

2 zralá oloupaná rajčata

2 lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce vinného octa

zakysaná smetana k podávání

 

 

Postup:

 

  1. V jednom hrnci si uvařte vývar. Pokud nemáte moc času, buď přípravu naplánujte den předem, nebo použijte tlakový hrnec. Každopádně musí být maso měkké. Omyté maso zalijte ve vysokém hrnci studenou vodou, do které vložíte celer a koření (já používám sítko, nemusím jej pak lovit). Uveďte vodu k varu, stáhněte teplotu a nechejte zvolna pod pokličkou vařit. Pokud budete vařit vývar v klasickém hrnci, vepřové maso přidejte o hodinu později. Vaří se kratší dobu.
  2. Před dovařením vývaru si připravte další dva hrnce. Do jednoho vložte nudličky řepy a zalijte je trochou vývaru tak, aby byly ponořené. Vařte řepu do změknutí.
  3. Když je maso ve vývaru měkké, vyjměte ho a vývar přeceďte.
  4. Ve třetím hrnci na másle orestujte cibuli a po chvilce k ní hoďte mrkev a petržel. Opečte je spolu a zalijte čistým vývarem. Přidejte zelí, bramboru, rajčata a uvařenou řepu a vše ještě dohromady povařte 20 minut. Rajčata během vaření rozmačkejte.
  5. Ke konci vmíchejte protlak a dochuťte polévku vinným octem. Je – li potřeba, dosolte. Uvařené maso nakrájejte či natrhejte a vložte do polévky. Polévku není potřeba zahušťovat. Podávejte ji s kopečkem zakysané smetany.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky