Pomerančovo – oříšková bábovka s karamelem

Dokonalý víkendový i slavnostní moučník...

22 října, 2017

 Přináším vám úchvatný německý recept na bábovku, která je synonymem domácí pohody a štěstí. Upečte si ji jen tak pro rodinu, ale klidně s ní přivítejte vzácnou návštěvu. Ta si tuhle božskou dobrotu určitě zaslouží a náležitě vás ocení. Snoubí se v ní vůně pomerančů a sladkoslaná chuť karamelu. Oříšky to dotáhnou k dokonalosti. Neváhejte!

 

POMERANČOVO – OŘÍŠKOVÁ BÁBOVKA S KARAMELEM

 

Doba přípravy: 30 min.

Doba pečení: cca. 55 min.  (170´ / 150´C horkovzdušná trouba)

 

 

 

Ingredience:

 

BÁBOVKA:

 

125 g másla pokojové teploty

220 g třtinového cukru

2 vejce

200 g tvarohu

kůra z 1 pomeranče (chemicky neošetřeného)

200 g hladké mouky

100 g kukuřičného škrobu nebo Solamylu

1 balíček kypřicího prášku

75 ml mléka

50 ml pomerančové šťávy

75 g mletých lískových oříšků

 

KARAMELOVÁ POLEVA:

 

130 g cukru krupice

2 lžíce másla

100 ml smetany ke šlehání (můžete i přidat podle hustoty)

špetka soli

 

máslo a krupice k vymazání a vysypání formy

pekanové ořechy (můžete nahradit jinými) na ozdobu

 

 

 

Postup:

  1. Vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a postupně přidejte vejce. Pak přijde na řadu tvaroh, pomerančová kůra, mouka, škrob a kypřicí prášek. Důkladně vše promíchejte a nakonec vlijte mléko a pomerančovou šťávu. Zapracujte do těsta oříšky a vyšlehejte v hladkou hmotu.
  2. Bábovkovou formu pečlivě vymažte máslem a vysypejte krupicí. Nalijte do ní rovnoměrně těsto, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby. Pečte asi 55 minut, dokud bábovka nebude hnědá. Že je uvnitř upečená poznáte pomocí špejle. Zapíchněte ji do těsta. Pokud je po vyjmutí čistá, máte hotovo.


  3. Mezitím si připravte karamel. Na pánvičce pomalu a opravdu opatrně rozpusťte za stálého míchání cukr. Když je v tekutém stavu, vmíchejte k němu máslo a smetanu. Nakonec osolte.

  4. Upečenou bábovku nechejte vychladnout, vyklopte ji na podložku a polijte karamelem. Ozdobte ořechy.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky