Lasagne al forno

Jedno z nejoblíbenějších italských jídel

14 srpna, 2016

Lasagne jsou úžasné. Tedy pokud si s nimi dáte práci. Ta ale stojí za to, protože pak lidé, pro které je připravíte, budou vrnět blahem!

♥Aby talíř nezel prázdnotou, podávejte je třeba se salátkem. Já jsem dnes smíchala polníček s rajčátky, přidala trochu mozzarelly a zalila vše vynikajícím olivovým olejem a balsamikovým
octem. Skvělá je i rukola.

 

LASAGNE AL FORNO

Doba přípravy:  20 min. (pokud už máte hotovou omáčku bolognese) Omáčka Bolognese

Doba zapékání:  45 min.

 

 

Na zapékací mísu velikosti 30 x 20 cm si připravte:

uvařenou omáčku bolognese Omáčka Bolognese
bešamelovou omáčku (viz recept níže)

cca. 8 plátů těstovin lasagne (sušených či čerstvých) – budete je lámat nebo krájet, přesně na formu nevyjdou
2 mozzarelly – osušené a natrhané na kousky
čerstvě nastrouhaný parmezán
olivový olej na vymazání formy

 

bešamelová omáčka

50 g másla
50 g hladké mouky
500 ml studeného mléka
1 bobkový list
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý pepř

basil isolated

 

Postup:

1. Uvařte si v rendlíku bešamelovou omáčku. Nesmíte to uspěchat, ošidit se opravdu nedá. Pokud ji vaříte poprvé, musíte se hodně soustředit. Rozehřejte máslo, zasypte ho moukou a vytvořte jíšku. Za stálého míchání postupně a opravdu pomalu přilévejte hodně studené mléko. Pokud ho nalijete najednou, v životě nevytvoříte sametový bešamel. Já míchám pomocí metličky. Pozor na připálení. Až bude všechno mléko v rendlíku, stáhněte plamen na minimum, vhoďte bobkový list, osolte, opepřete a nastrouhejte muškátový oříšek. Míchejte do zhoustnutí. Pokud bude směs příliš hustá, přilijte klidně ještě trošku mléka. Pomaličku vařte 2 minuty a pak vyjměte bobkový list. Přesnou konzistenci si praxí vychytáte.

2. Rozehřejte troubu na 200´C. Zapékací mísu vymažte olivovým olejem. Na dno klaďte pláty lasagní tak, aby ho celé zaplnily. Na pláty přijde polovina teplé omáčky bolognese. Na ni nalijte půlku bešamelové omáčky. Jednu natrhanou mozzarellu nasypejte na bešamel, zasněžte nastrouhaným parmezánem a celý proces zopakujte. Pláty lasagní, bešamel a mozzarella s parmezánem. Ty tvoří povrch celého pokrmu.

3. Vložte zapékací mísu do rozpálené trouby a pečte dozlatova. Sýr bude bublat a uvidíte, že se celá hmota krásně spojila. Nebojte se, sušená těstovina změkne. Hotové lasagne nakrájejte na čtverce (nečekejte, že budou pevně držet) a naservírujte. Podávejte se salátkem.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky