Roštěnky na houbách

...vynesou vás do nebes

Srpen 18, 2016

Nejlepší roštěnky samozřejmě vařila moje babička. Trvalo mi hodně dlouho, než jsem je vyladila. Mohla bych je jíst stále, zbožňuji je! Dnes vám je překládám na lesních houbách.  

♥ Jak říká můj tatínek, cibule musí být téměř „přištírnutá“ (připečená), a to hlavně kvůli výsledné barvě šťávy. Na každý plátek masa počítejte jednu cibuli. Ta dává základ chuti.

♥ Sádlo si škvařím doma, voní a chutná báječně. Používám litinový hrnec, maso z něj je křehké.

 

 

ROŠTĚNKY NA HOUBÁCH

Doba přípravy:  20 min.

Doba vaření: 15 min. na plotně + 2,5 hod. v troubě

DSC01696 (Large)

 

Na 4 porce je potřeba:

 

1 velká lžíce sádla

4 velké cibule

4 centimetrové plátky hovězí roštěné

2 lžíce plnotučné hořčice

1 zarovnaná lžíce sladké mleté papriky

hladká mouka na poprášení

směs lesních hub – čerstvých nebo mražených – množství záleží na vaší chuti

větvička libečku

lžíce studeného másla na závěrečné dotažení omáčky

sůl

čerstvě mletý pepř

 

DSC01670 (Large)

 

Postup:

 

  1. Omyté a osušené maso nechte alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Mezitím si opečte cibuli – v hrnci či pekáčku, který poputuje rovnou do trouby. Nespěchejte, nepřepalte teplotu, cibule by zhořkla, a tím i masová šťáva. Trvá to cca. 10 min., než má cibule tu pravou nahnědlou barvu. Poctivě ji promíchávejte.

DSC01675 (Large)

 

  1. Rozehřejte troubu na 200´C. Každý plátek roštěnky z obou stran osolte, opepřete, potřete hořčicí a poprašte paprikou a poté moukou. Zesilte plamen a na cibuli opečte plátky masa dohněda z obou stran. Pak podlijte maso vroucí vodou – mělo by skoro plavat. Vložte do trouby a takto pečte cca. 1,5 hodiny. Průběžně podlévejte.

DSC01672 (Large)

 

 

  1. Hodinu před koncem ztlumte teplotu na 180´C, přidejte nakrájené houby a vložte větvičku libečku. Podle mě k hovězímu prostě patří. Pečte další hodinu.
    Když je maso měkoučké, vyjměte ho i s libečkem a šťávu s houbami pěkně promíchejte. Studené máslo obalte v trošce hladké mouky a vmíchejte do šťávy. Tahle dvojka dotáhne konzistenci a zjemní chuť.
    DSC01686 (Large)
  2. Pokud je třeba, dochuťte solí či pepřem. Masíčko naservírujte na talíř, polijte tou úžasnou šťávou a podávejte s rýží nebo bramborami.

DSC01682 (Large)

 

Pokud chcete vařit roštěnky bez hub, prostě je jen vynechejte. 

Recept na mou rýži nebo šťouchané brambory s bylinkami naleznete zde: Rýže jako přílohaŠťouchané brambory s bylinkami

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky