Mrkvový dort

Nečekaná chuť, šťavnatá slast!

Září 26, 2016

Zahoďte předsudky, že zelenina nemůže být součástí moučníku! Opak je pravdou. Až ochutnáte mrkvový dort, budete se udiveně ptát: „V tom je fakt mrkev???“ Ano, je. Snad tímto faktem zmírníte výčitky z mlsání. Tento recept mám z Apetitu a pod jeho dokonalost se ráda podepíšu! 

♥  Pozor, množství je na menší dortovou formu s průměrem 20 cm.

MRKVOVÝ DORT

 

Doba přípravy:  30 min. + chlazení + 20 min. na dokončení

Doba pečení: cca. 50 min.

 

dsc02449-large

 

Ingredience:


175 g másla, změklého

175 g třtinového cukru

3 vejce, žloutky a bílky oddělené

2 lžíce podmáslí, jogurtu nebo oleje (já dávám jogurt)

175 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

1/2 lžičky soli

3/4 lžičky mleté skořice

1/2 lžičky mletého muškátového oříšku

50 g mletých mandlí

220 g mrkve, nastrouhané najemno

 

 

Na krém:

500 g mascarpone

680 g krémového sýra (já kombinuji Philadelphii s Lučinou )

80 g moučkového cukru

šťáva z 1-2 citronů

8 mladých mrkviček

dsc02443-large

 

 

Postup:

 

  1. Troubu předehřejte na 160°C.
  2. Mouku, sůl, skořici, muškátový oříšek a kypřící prášek prosejte do mísy. Do jiné dejte máslo, přisypte cukr a prošlehejte, poté přidejte žloutky, podmáslí (jogurt či olej) a promíchejte. Přidejte moučnou směs, mandle, mrkev a promíchejte. Nakonec vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a opatrně je vmíchejte do těsta.
  3. Těsto vlijte do pečicím papírem vyložené formy o průměru 20 cm a pečte asi hodinu, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyndejte, počkejte 10 minut, vyjměte korpus z formy a nechte vychladnout.
  4. Mascarpone prošlehejte se sýrem, moučkovým cukrem a dochuťte citronovou šťávou.
  5. Korpus dvarkát podélně prokrojte (vzniknou tak 3 díly), na spodní namažte zhruba čtvrtinu krému, poté přiklopte prostředním, opět namažte čtvrtinou krému a přiklopte posledním korpusem. Celý dort potřete zbytkem krému, uhlaďte a dejte chladit (alespoň na 2 hodiny).dsc02403-large
  6. Mrkvičky očistěte, seřízněte zelenou nať na zhruba 5 cm a ozdobte dort.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky