Sekaná pečeně

Takhle chutná domov...

Říjen 3, 2016

Sekanou peču nejraději na chalupě, kde mám svůj druhý domov. Mám pocit, že tam prostě patří a chutná tam nějak jinak. Každý má ten svůj zaručený recept, já jsem si tenhle vyladila praxí. Na čem trvám, je kvalitní maso umleté doma nebo přímo od řezníka. Opravdu zapomeňte na balíčky nasolených mletých směsí „bůhvíčeho“ v supermarketech. Když už, tak věřím jen Globusu. U sekané si dejte pozor na ochucování. Jak se říká: Přiměřeně, přiměřeně…

♥  Skvěle chutná i zastudena s chlebem!

 

SEKANÁ PEČENĚ

 

Doba přípravy:  cca. 20 – 25 min.

Doba pečení: něco málo přes 1 hod.

 

 

dsc02587-large

Na sekanou pro 6 osob si připravte:

 

1,5 rohlíku nakrájeného na co nejmenší kostičky

6 lžic mléka

750 g míchaného mletého hovězího a vepřového masa

1 velkou cibuli nakrájenou na co nejmenší kostičky

2 vejce

1 lžíci dijonské hořčice

sůl

čerstvě mletý pepř

3 velké lžíce čerstvé nebo sušené majoránky (když je sezóna, kombinuji)

5 lžic strouhanky

1 bílek na potření

8 proužků slaniny

150 ml bílého vína

 

♥ Opravdu si dejte pozor na to, aby cibule i rohlík byly pokrájené na co nejmenší kostičky. Jinak se vám sekaná při krájení bude rozpadat. Velké kostky naruší strukturu.

 

befunky-collage-large

 

Postup:

 

 

  1. Do mísy nasypejte pokrájený rohlík a zalijte ho mlékem. Přidejte maso, cibuli, vejce, hořčici, majoránku (sušenou promněte mezi prsty, aby se rozvoněla). Přisypejte strouhanku. Osolte a opepřete.
  2. Troubu si rozehřejte na 220´C. Rukama pěkně vypracujte šišku, se směsí si pohrajte, poctivě hněťte, ať se chutě spojí.
  3. Do pekáče nebo zapékací nádoby vyskládejte proužky slaniny střídavě vždy o jeden, a to proti sobě. Nyní na slaninu položte šišku sekané. Potřete ji bílkem. Dá sekané lesk. Pak maso obalte slaninou.dsc02579-large

4. Sekanou podlijte vínem, když se polovina odpaří, přilijte trochu vroucí vody. Pečte asi půl hodiny na 220´C a pak stáhněte teplotu na 200´C.  Průběžně po troškách podlévejte vroucí vodou.

5. Když bude sekaná zlatá, je hotová. Podávejte třeba s bramborovou kaší (recept zde: Bramborová kaše) a kyselou okurkou.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

8 komentářů: “Sekaná pečeně”

  1. Verča napsal:

    Teri, a jaké maso teda meleš..? 🙂 Bůček s kýtou? A hovězí které..? 🙂 To nikdy nevím.. 🙁

  2. Danuše Dušková napsal:

    Terezko sekaná je připravená 🙂 kdybych věděla jak tak sem šoupnu fotku

  3. Jířa Gregorová napsal:

    V neděli jdu do ni, tak mi drz palce 😉

  4. Jířa Gregorová napsal:

    Sekaná se povedla. Byla úžasné stavnata. Jen manželovi nepřišla dost „klasická“, takze priste ji asi musím zkusit doplnit česnekem.

Napsat komentář

Další příspěvky