Celer na bílém víně se sušenými švestkami a tymiánem

Neodolatelná příloha...

Listopad 15, 2016

Vždy, když hodím celer na máslo a on se začne opékat, cítím se jak na Štědrý den. Já vážně nevím, proč, ale tahle vůně je mi velice blízká a skutečně mi připomíná Vánoce. Tenhle recept mám z jedné francouzské restaurace, kdysi jsem si ho tam vyžádala. Číšník mi ho šel ochotně zjistit do kuchyně. A to mi bylo moc sympatické. Proč s tím dělat cavyky? Proč nešířit recepty, které nám chutnají a jsou ověřené? Pokud jste milovníkem celeru, tak se téhle přílohy už nevzdáte. Stejně jako já.

 

CELER NA BÍLÉM VÍNĚ SE SUŠENÝMI ŠVESTKAMI A TYMIÁNEM

 

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: do 20 min.

 

dsc03431-large

 

Ingredience:

 

1 lžíce másla + 1 plátek másla na dokončení

1 celer oloupaný a nakrájený na drobné kostičky

1 lžíce lístků tymiánu

6 sušených švestek pokrájených na maličké kostičky

100 ml bílého vína

100 ml domácího vývaru

50 ml smetany ke šlehání

 

 

dsc03424-large

 

 

Postup:

 

  1. Na másle v kastrůlku orestujte celer, přidejte k němu tymián a švestky a podlijte vínem.
  2. Když se víno zredukuje na půlku, přilijte vývar a pod pokličkou duste asi 15 minut. Celer by měl být ´al dente´, tedy na skus – ne rozvařený, ani tvrdý.
  3. Před koncem vmíchejte smetanu a krémovitost dotáhněte ještě plátkem másla, které do celeru vmícháte.
  4. Podávejte k masům jako je např. králík, vepřová panenka, hovězí steak. Myslím, se že se hodí ke všemu.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky