Domácí sádlo a škvarky

Není nad domácí...

23 listopadu, 2016

Není nad sádlíčko vyškvařené doma. Když k tomu přidáte bonus v podobě škvarků a domácího chleba, budete se cítit jako v ráji. Já si sádlo škvařím v prvé řadě na vaření. Peču na něm nejvíc hovězí maso. Výborný kus sádla vám prodá řezník, stejně tak voňavé koupíte v Globusu. Od té doby, co jsem sádlo škvařila poprvé, uplynulo hodně času a nepovedených pokusů. Naučil mě to můj tatínek, který umí nejlépe na světě hemenex, povidla, bramborové placky a právě sádlo se škvarky.

♥  Než začnete sádlo krájet, rozhodně si nabruste nůž, bude to potřeba!

 

DOMÁCÍ SÁDLO A ŠKVARKY

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba vaření: 30 min.

dsc03548-large

 

Co je potřeba:

 

kus vepřového sádla (já si ho škvařím vždy po 500 g, ať mám často čerstvé)

50 ml mléka

 

dsc03445-large

 

Postup:

 

  1. Pokud jste v obchodě dostali sádlo se zbytky masa, pečlivě ho od něj očistěte. Maso by se vám pálilo. Musíte získat čisté kostičky.
  2. Sádlo nakrájejte na proužky a poté na stejné kostičky cca. 0,5 x 0,5 cm velké. To jsou budoucí škvarky.


    dsc03448-large

  3. Kostičky nasypte do širokého kastrolu, zprudka zahřejte a pak hned stáhněte teplotu. Na mírném plameni za pravidelného promíchávání škvařte asi 25 minut. Že je sádlo hotové, poznáte podle toho, že kostičky začínají mírně zlátnout.

          ♥  Tady je těžké vychytat, aby byly škvarky zlaté a křupavé a sádlo přitom nepřepálené. Naučí vás to praxe.
Já jsem se tatínkovi ještě nevyrovnala.

dsc03450-large

 

  1. V momentě, kdy škvarky zlátnou, nalijte do kastrolu mléko. Hned promíchejte a nechte spolu ještě asi minutu.

    dsc03451-large

  2. Přes hustý cedník / sítko přeceďte sádlo do sklenice nebo sádelníku (keramického hrnečku). Škvarky poté vyždímejte lisem (lis na brambory). Dejte je pak stranou. Buď je v jiné nádobě zalijte trochou sádla, pokud je máte rádi smíchané, nebo si je pak dáte na chleba namazaný sádlem, jako to děláme my.

    dsc03453-large dsc03454-large

  3. Nádobu s čistým sádlem, které bude mít žlutavou barvu, postavte stranou a nechte vychladnout a ztuhnout. Výsledkem by měla být sněhobílá voňavá hmota.

    ♥  Pokud se chcete pustit do pečení chleba jako já, zde najdete návod: Domácí kváskový chléb

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky