Millefoglie

Pohádka tisíce a jednoho lístku...

16 února, 2017

Mille foglie znamená tisíc lístků. Francouzský dezert, který s oblibou připravují i Italové. Já jsem se inspirovala u Emanuela Ridi, jen jsem musela upravit množství surovin a přidala citrónový krém. Tahle dobrota vypadá na pohled náročně, ale ve skutečnosti je příprava jednoduchá. Tedy pokud listové těsto koupíte. Přiznám se, že já jsem domácí ještě nezkoušela.

 

♥  Millefoglie určitě podávejte až druhý den, kdy se rozleží a těsto trochu zvlhne a spojí se více s krémem. Půjde i lépe krájet.

 

MILLEFOGLIE

 

Doba přípravy: 20 min. + 20 min. na dokončení

Doba vaření: 10 min.

Doba pečení: 10 min.

Na 6 – 8 úžasných kousků:

 

4 vejce

125 g cukru krupice

500 ml mléka

1 vanilkový lusk

kůra z 1 citrónu

70 g hladké mouky

500 g listového těsta (mně se nakonec z kupovaných více osvědčilo předem vyválené)

moučkový cukr na poprášení

250 g mascarpone

4 lžíce citrónového krému (např. Marks and Spencer – nemusí být)

 

POLEVA

200 g moučkového cukru

2 bílky

šťáva z 1 citrónu

 

Postup:

  1. Vyšlehejte vejce s cukrem. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte z něj zrníčka a ty pak vmíchejte do mléka. Zahřejte je spolu v kastrůlku, vhoďte tam i vydlabaný lusk a citrónovou kůru.

  2. Ohřáté voňavé mléko odstavte a vyjměte z něho lusk i kůru.
  3. Do mléka přidejte vejce. Míchejte přitom stále metličkou.

  4. Vraťte kastrůlek zpátky na plotnu a za stálého promíchávání pozvolna vsypávejte mouku. Šlehejte, aby se v tekutině nevytvořily hrudky. Po chvilce směs zhoustne. V tu chvíli ji odstavte.

  5. Mezitím si připravte těsto. Rozpalte troubu na 180´C. Listové těsto položte vyválené na plech a propíchejte jej hustě vidličkou. Zabrání to jeho nafouknutí během pečení.

  6. Těsto vložte do trouby a pečte 5 minut, poté ho poprašte moučkovým cukrem a ještě 5 minut dopékejte.
  7. Těsto nechte vychladnout, mezitím do mléčné směsi vmíchejte mascarpone a citrónový krém.
  8. Listové těsto rozřízněte na stejné pruhy – 3 nebo 4, podle libosti.


  9. Položte první pruh na podložku, navrstvěte na ni část krému (třetinu, pokud máte 3 vrstvy, čtvrtinu, pokud máte 4), přiklopte druhým pruhem, poté přijde na řadu opět krém a zase pruh těsta.
  10. Polevu vytvoříte vyšleháním bílků s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou.
  11. Hotový dezert přelijte polevou a dejte ztuhnout a proležet do ledničky. Podávejte až druhý den, kdy millefoglie opatrně rozřežete na díly.

 

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky