Citrónový dort s meruňkami

Lehký jako dech...

Únor 25, 2017

Kdybych někdy měla mít svou kavárnu, určitě bych v ní pekla tenhle maminčin dort. Je neskutečně lahodný a má tak specifickou chuť, že mě vrací do mého dětství, ke kterému neodmyslitelně patří. Abych měla maminčinu stopu i ve své kuchyni, používám výhradně její nejlepší meruňkový kompot. Ve skutečnosti je to vlastně jednoduchý koláč, ale pozor, nenechte se mýlit. Pokud nedodržíte přesný postup, nepovede se. Mně se to už stalo. 

♥ Nikdy mě nenapadlo péct tento dort s čerstvými meruňkami. Neviděla jsem to ani u maminky. Myslím si, že by ztratil tu pravou šťavnatost, byl by málo „mokrý“, a to by už nebylo ono.

 

 

CITRÓNOVÝ DORT S MERUŇKAMI

 

Doba přípravy: 15 min.

Doba pečení: 50 min.

 

Na dortovou formu o průměru 24 cm:

 

5 žloutků

200 g cukru krupice

kůra z 1 citrónu

šťáva z 1 citrónu

100 g polohrubé mouky

100 g Solamylu

sníh z 5 bílků

1 velký meruňkový kompot

 

máslo na vymazání formy

strouhanka na vysypání formy

mouka na posypání meruněk

 

 

 

Postup:

  1. Vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přidejte k nim pak citrónovou kůru a šťávu, zvolna přimíchejte prosátou mouku se Solamylem a nakonec pomalým krouživým pohybem vmíchejte sníh. Vznikne vám krásné nadýchané tekuté těsto.

  2. Troubu si zahřejte na 160´C. Rozevírací dortovou formu vymažte máslem a vysypejte strouhankou.

  3. Meruňkový kompot slijte přes cedník a meruňky nechte chvíli okapat. Pak je zlehka posypejte moukou, nebudou se vám při pečení bořit do těsta.

  4. Na dno formy vylijte 1/3 těsta, naskládejte na ni meruňky a zalijte zbylým těstem.

  5. Vložte formu do trouby a dort pečte zvolna přibližně 50 minut. Na povrchu musí být zlatý a uvnitř propečený. Když zapíchnete doprostřed špejli, měli byste ji vytáhnout bez drobečků.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky