Jehněčí na červeném víně a kořenové zelenině

Dokonalá jarní pochoutka...

Duben 16, 2017

Neumím si představit jaro bez jehněčí pečínky. Kupuji bio jehněčí kýtu nebo nožičky. Někdo má k jehněčímu negativní postoj, ale myslím si, že je to jen tím, že toto úžasné masíčko neochutnal správně připravené. Je velice zdravé, jemné a vynikající. Já ho připravuji takhle.

 

JEHNĚČÍ NA ČERVENÉM VÍNĚ A KOŘENOVÉ ZELENINĚ

 

Doba přípravy: 20 min.

Doba vaření: 3 hod.

 

Na 4 porce si připravte:

 

4 lžíce olivového oleje

cca. 1 kg jehněčí kýty s kostí nebo nožičky

2 cibule pokrájené na klínky

2 stroužky česneku nasekané na kousíčky

2 velké mrkve pokrájené na kolečka

1 petržel pokrájenou na kolečka

1 řapík celeru pokrájený na kousky

snítku tymiánu

2 větvičky rozmarýnu

50 ml rajčatového protlaku (nejlépe Valfrutta)

250 ml kvalitního suchého červeného vína

vývar na podlévání

sůl

čerstvě mletý pepř

hrst hladkolisté petržele

 

 

 

Postup:

  1. Maso omyjte, osušte a nechejte alespoň půl hodiny v pokojové teplotě. Osolte a opepřete.
  2. Mezitím si připravte všechnu zeleninu a rozpalte troubu na 160´C.
  3. V litinovém hrnci nebo pekáči, který může jak na plotnu tak do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka maso ze všech stran dohněda.
  4. Nyní maso vyjměte a snažte se ho uchovat v teple. Na olej s výpekem vhoďte cibuli, česnek, všechnu zeleninu i bylinky a asi 2 minuty restujte.
  5. Vraťte zpátky maso, přidejte protlak a podlijte ho vínem, trochou vývaru a s poklicí vložte do trouby. Pečte pomalu do změknutí. Dle potřeby podlévejte během pečení vývarem.
  6. Hotové jehněčí vyjměte, do omáčky vmíchejte petrželku a podávejte nejlépe se šťouchanými bramborami – recept zde: Šťouchané brambory s bylinkami

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky