Chřestová krémová polévka

Sezónní přísun energie...

7 května, 2017

 Chřest je prostě báječná zelenina, která je bohužel sezónní. Čerstvý chřest seženete jen na jaře. Neváhejte ho co nejvíc konzumovat. Je vynikající a také plný vitamínu C. Pročišťuje organismus a obsahuje mimo jiné i kyselinu listovou. V polévce je velmi jemný, nesmíte ho však přebít výrazným kořením. 

 

CHŘESTOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

 

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: 20 min.

 

 

Ingredience na 4 porce:

 

2 lžíce másla

2 jarní cibulky

svazek zeleného chřestu  (asi 10 stonků)

1 l domácího vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

nastrouhaný muškátový oříšek

2 žloutky

100 ml smetany ke šlehání

 

 

 

Postup:

  1. Chřest omyjte, zbavte ho dřevnatých konců, pokud je potřeba, tak ho oloupejte a nakrájejte na kousky. Několik hlaviček si schovejte na ozdobu.
  2. Na másle orestujte jarní cibulku a po minutě k ní přihoďte chřest. Opékejte je spolu asi 2 minuty a poté zalijte vývarem. Osolte a na mírném plameni vařte pod pokličkou 15 minut. Před koncem nastrouhejte do polévky dle chuti muškátový oříšek.

  3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Nyní přihoďte žloutky a povařte ještě minutu. Vypněte plotnu a vmíchejte do polévky smetanu.

  5. Opepřete, ozdobte hlavičkami chřestu a podávejte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky