Chřestová krémová polévka

Sezónní přísun energie...

Květen 7, 2017

 Chřest je prostě báječná zelenina, která je bohužel sezónní. Čerstvý chřest seženete jen na jaře. Neváhejte ho co nejvíc konzumovat. Je vynikající a také plný vitamínu C. Pročišťuje organismus a obsahuje mimo jiné i kyselinu listovou. V polévce je velmi jemný, nesmíte ho však přebít výrazným kořením. 

 

CHŘESTOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

 

Doba přípravy: 10 min.

Doba vaření: 20 min.

 

 

Ingredience na 4 porce:

 

2 lžíce másla

2 jarní cibulky

svazek zeleného chřestu  (asi 10 stonků)

1 l domácího vývaru

sůl

čerstvě mletý pepř

nastrouhaný muškátový oříšek

2 žloutky

100 ml smetany ke šlehání

 

 

 

Postup:

  1. Chřest omyjte, zbavte ho dřevnatých konců, pokud je potřeba, tak ho oloupejte a nakrájejte na kousky. Několik hlaviček si schovejte na ozdobu.
  2. Na másle orestujte jarní cibulku a po minutě k ní přihoďte chřest. Opékejte je spolu asi 2 minuty a poté zalijte vývarem. Osolte a na mírném plameni vařte pod pokličkou 15 minut. Před koncem nastrouhejte do polévky dle chuti muškátový oříšek.

  3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
  4. Nyní přihoďte žloutky a povařte ještě minutu. Vypněte plotnu a vmíchejte do polévky smetanu.

  5. Opepřete, ozdobte hlavičkami chřestu a podávejte.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Další příspěvky