Švestkový koláč se skořicí

Když domovem zavoní podzim...

10 září, 2017

Než jsem se do tohoto koláče, který jsem objevila v rakouském časopisu, pustila, říkala jsem si, že je příliš obyčejný, že nebude ničím zajímavý… Teď jsem ráda, že jsem ho upekla. Je totiž famózní! Snížila jsem jen trochu dávku cukru. Koláč je nádherně vláčný a voňavý. Kouzlo možná umocnilo i to, že jsem koupila ve farmářském obchodě veliké a opravdu kyselé švestky. S cukrem a skořicí vytvořily dokonalou souhru!

 

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICÍ

 

Doba přípravy: cca. 30 min.

Doba pečení: cca. 30 min. (180´C, horkovzdušná trouba 160´C)

 

Na koláčovou formu si nachystejte:

 

140 g změklého másla

100 g moučkového cukru

špetku soli

1 vanilkový cukr

4 žloutky

3 bílky

140 g hladké mouky

kůru z 1 citrónu

cca. 300 g švestek rozpůlených a vypeckovaných

 

krupicový nebo krystalový cukr + skořice na posypání

 

 

Postup:

  1. Máslo šlehejte s polovinou cukru, vanilkovým cukrem a se špetkou soli tak dlouho, dokud hmota nebude téměř bílá.
  2. Poté přidejte žloutky a vyšlehejte do pěny.
  3. Prosejte do směsi mouku, přidejte kůru a spojte vše v hladké těsto.
  4. Z bílků a zbytku cukru vyšlehejte sníh, který pak opatrně vmícháte do těsta.
  5. Vymažte koláčovou formu máslem a vysypejte krupicí. Přesuňte do ní těsto a pěkně jej uhlaďte. Vyskládejte na něj pak půlky švestek – rozříznutou stranou nahoru. Lehce je do těsta vtlačte.
  6. Švestky nyní posypejte cukrem a skořicí. Pečte koláč asi 30 minut. Každá trouba peče jinak, proto možná bude potřebovat pár minut navíc.

Reklama

Sdílejte: FB ikona

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Další příspěvky